choice

Augmented Reality... από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, στην καθημερινότητα

Η επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality) είναι η πλέον ταχύτατα αναπτυσσόμενη ερευνητική εφαρμογή στο χώρο της βιομηχανίας, της ψυχαγωγίας και της ιατρικής,.

Είναι ο απόλυτος συνδυασμός του φυσικού κόσμου που μας περιβάλει με την προβολή ψηφιακού περιεχομένου (πληροφορίες, video και ήχος), που συμπληρώνει την εικόνα την οποία βλέπουμε, προσφέροντας επιπρόσθετες δυνατότητες στις αισθήσεις και την πληροφόρησή μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εφαρμογή των περίφημων Head-up displays στα μαχητικά αεροσκάφη, όπου ο πιλότος λαμβάνει βασικές πληροφορίες της πτήσης πάνω στο τζάμι του χειριστηρίου, χωρίς να χάνει την οπτική επαφή με το περιβάλλον.

Στα εργαστήρια του Jason Lanier (ο πρώτος που προσδιόρισε την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα το 1992) υπόσχονται ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους θα καταστήσουν την Augmented Reality αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

Το project ονομάζεται «Comradre» και αποκαλύπτει ότι παραπάνω από ένα άτομο μπορούν ταυτόχρονα να αλληλεπιδρούν με τα ίδια εικονικά αντικείμενα και φαινόμενα!
Τα headsets είναι αποτέλεσμα της χρήσης smartrhones και laptop, ενώ η παρακολούθηση των κινήσεων του κεφαλιού οφείλεται στην προσθήκη εξωτερικών αισθητήρων.

Οι ερευνητές του Jason Lanier δημιούργησαν έναν συνδυασμό αλληλεπίδρασης των πραγματικών αντικειμένων με εικονικά και animations, προσφέροντας την δυνατότητα για απίστευτα παιχνίδια στην εικονική πραγματικότητα, ακόμη και χωρίς την χρήση headset.

Επιπλέον, πειραματίστηκαν με την οπτική απεικόνιση των ηχητικών κυμάτων και των μαθηματικών εξισώσεων, καθώς και με τις κοινωνικές προεκτάσεις της τεχνολογίας με την βοήθεια εικονικών εφέ.

H ταυτόχρονη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας από πολλαπλούς χρήστες απασχολεί πολύ σοβαρά και την Microsoft, με το φιλόδοξο project της «HoloLens» να βρίσκεται ήδη σε τελικό στάδιο.