choice

Ζήσαμε τον πιο ζεστό Ιούνιο όλων των εποχών!

Μπορεί στην Ελλάδα να ήμασταν… τυχεροί και μην το καταλάβαμε, γεγονός όμως είναι πως ο Ιούνιος του 2014 ήταν ο πιο ζεστός Ιούνιος που έχει καταγραφεί από το τέλος του 19ου αιώνα. Από τότε δηλαδή που τηρούνται μετεωρολογικά δεδομένα.Σύμφωνα με την ΝΟΑΑ (Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας), το ίδιο είχε συμβεί και με τον μήνα Μάιο που έσπασε ρεκόρ ως ο θερμότερος Μάιος όλων των εποχών.

Είναι η πρώτη φορά φέτος που τα νερά του πλανήτη μας ήταν τόσο ζεστά. Στους ωκεανούς η μέση θερμοκρασία έφτασε τους 17 βαθμούς Κελσίου (κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν), ενώ στην ξηρά η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν φέτος τον Ιούνιο κατά 0,95 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα.

Βέβαια σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν καταγράφηκαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες τον φετινό Ιούνιο. Οι περιοχές πάντως με τη μεγαλύτερη απόκλιση από το κανονικό, ήταν η νοτιοανατολική Γροιλανδία, το βόρειο τμήμα της Νοτίου Αμερικής, τμήματα της ανατολικής και κεντρικής Αφρικής και περιοχές της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας.

Η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, κάνει λόγο για την συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, να βρίσκεται σε επίπεδα που δεν έχει γνωρίσει ο πλανήτης εδώ και τουλάχιστον 800.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το τέλος του αιώνα η μέση επιφανειακή θερμοκρασία θα ανέβει κατά 0,3 έως 4,8 βαθμούς Κελσίου και η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει κατά 26 έως 82 εκατοστά, με αποτέλεσμα οι παράκτιες περιοχές του πλανήτη να αντιμετωπίσουν σοβαρότητα προβλήματα.