Ότι λάμπει είναι...νερό
Έχετε αναρωτηθεί γιατί το ένστικτο μας «σπρώχνει» να θαυμάζουμε ότι λάμπει και γυαλίζει;
Οι πιο πολλοί έχουμε υποσυνείδητα συνδέσει τα γυαλιστερά αντικείμενα με την εικόνα και την τάση για πολυτέλεια, αλλά η απάντηση είναι τελείως διαφορετική.
Σε μελέτες τους Αμερικάνοι και Βέλγοι επιστήμονες, διαπίστωσαν ότι η παρόρμηση που νιώθουμε για τα λαμπερά αντικείμενα προέρχεται από την ανάγκη μας για…..νερό!
Στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο, ερευνητές χορήγησαν φυλλάδια σε ματ και σε γυαλιστερή ποιότητα σε ενήλικους και παιδιά.
Το αποτέλεσμα ήταν να επιλέξουν όλοι τα γυαλιστερά φυλλάδια, με την επιλογή των παιδιών να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και σημασία, καθώς δεν διαθέτουν ακόμη τις γνώσεις και τα βιώματα καλοζωίας και χλιδής για να επηρεαστούν.
Στη συνέχεια ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την ποιότητα από γυαλιστερές φωτογραφίες που απεικόνιζαν θαλασσινά και ερημικά τοπία.
Οι περισσότεροι εθελοντές χαρακτήρισαν το χαρτί με τα θαλασσινά τοπία πιο γυαλιστερό και εντυπωσιακό, παρά το γεγονός ότι το χαρτί της φωτογραφίας και στις δύο περιπτώσεις ήταν ακριβώς το ίδιο.
Οι επιστήμονες δεν δίστασαν να ζητήσουν και από «τυφλούς» εθελοντές, να φανταστούν τα τοπία από φωτογραφίες που τους πρόσφεραν.
Όσοι κρατούσαν φωτογραφίες με γυαλιστερό χαρτί περιέγραψαν τοπία με νερό, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο ην σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στη γυαλιστερή ποιότητα και στο υγρό στοιχείο.
Σύμφωνα με έρευνα της Vanessa Patrick από το Πανεπιστήμιο Houston, νήπια μέχρι 12 μηνών έβαζαν στο στόμα τους και έγλυφαν μόνο γυαλιστερά αντικείμενα, με τον ίδιο τρόπο που πίνουν νερό τα ζώα από μια λίμνη.
«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, το ότι παρά την εξέλιξή μας ως είδος, νιώθουμε την ίδια έλξη απέναντι σε αντικείμενα που ξυπνούν τις βασικές μας ανάγκες – που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ανάγκη μας για νερό».
Το νερό στη φυσική του κατάσταση είναι αγνό, διαφανές και λαμπερό, με τα αποτελέσματα της μελέτης να δείχνουν ότι η αγάπη για οτιδήποτε λάμπει είναι βαθιά ριζωμένη και πολύ ανθρώπινη.