choice

Angel Falls.. ο ψηλότερος καταρράκτης του κόσμου!

Ονομάζεται Angel Falls και βρίσκεται κοντά στο δέλτα του ποταμού Orinoco, στο Εθνικό Πάρκο Canaima της Βενεζουέλας. Πρόκειται για τον ψηλότερο καταρράκτη του κόσμου, με υψόμετρο 979 μέτρα, περίπου δεκαεννέα φορές περισσότερο από το ύψος που πέφτουν οι καταρράκτες του Νιαγάρα!

Ο «Καταρράκτης των Αγγέλων» έχει ψηφιστεί ανάμεσα στα δέκα ομορφότερα φυσικά μνημεία του πλανήτη και όχι άδικα. Το τοπίο διακρίνεται για την μοναδικότητά του και είναι άκρως εντυπωσιακό με τα νερά να μοιάζουν να πέφτουν από τον ουρανό. Μάλιστα οι ιθαγενείς της περιοχής αποκαλούν τον καταρράκτη Kerekupai-Meru, όπου στη γλώσσα της φυλής Pemon σημαίνει πτώση στο βαθύτερο σημείο (Pemon means people). Εξαιτίας του πολύ μεγάλου ύψους, το νερό πριν χτυπήσει στο έδαφος μετατρέπεται με τη βοήθεια του ανέμου σε ομίχλη.

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους εξίσου εντυπωσιακούς καταρράκτες που υπάρχουν στον κόσμο, ο συγκεκριμένος δημιουργείται από την έντονη βροχόπτωση και όχι από λιωμένους πάγους ή κάποιον ποταμό. Η ορμή των νερών είναι πιο δυνατή από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο, εποχή ιδανική για να τον «γνωρίσει» κανείς.

Ο Angel Falls δεν ήταν γνωστός στον κόσμο μέχρι το 1935, όταν ένας αμερικανός αεροπόρος ο Jimmie Angel, ψάχνοντας για χρυσό με το αεροπλάνο του τον ανακάλυψε. Επέστρεψε δύο χρόνια μετά για να αποδείξει την ανακάλυψή του και προσπάθησε να προσγειώσει το αεροπλάνο του στην κορυφή του καταρράκτη, όμως οι ρόδες του αεροπλάνου κόλλησαν στη λάσπη.

Ο Jimmie Angel και άλλοι τρεις άνθρωποι που τον συνόδευαν αναγκάστηκαν να κατέβουν από την κορυφή του καταρράκτη με τα πόδια. Η… κατάβαση διήρκησε 11 ημέρες και η περιπέτειά τους έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι έμαθαν όλοι για τον περίφημο καταρράκτη ο οποίος πήρε το όνομά του από τον άνθρωπο που τον ανακάλυψε.

Το 1994, το Εθνικό Πάρκο της Βενεζουέλας συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς που συντάχθηκε από την UNESCO.