choice

Υπάρχει ηφαίστειο που εκτοξεύει μπλε λάβα !

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η λάβα των ηφαιστείων έχει ένα χρώμα, το κόκκινο.

Πάντα όμως υπάρχει και κάτι διαφορετικό, ικανό να τραβήξει την προσοχή μας. Και αυτό το διαφορετικό, στην περίπτωση των ηφαιστείων, μας έρχεται από την Ινδονησία, στην Ανατολική Java. Εκεί υπάρχει το ηφαίστειο με το όνομα Kawah Ijen που σημαίνει «ορυχείο του θεού».

Πρόκειται για ενεργό ηφαίστειο το οποίο βρίσκεται σε βάθος 200 μέτρων και διαθέτει τη μεγαλύτερη όξινη λίμνη θειικού οξέος στον κόσμο. Η ιδιομορφία του έγκειται στο μπλε χρώμα της λάβας του, το οποίο μάλιστα γίνεται και αντικείμενο πώλησης από τους ανθρακωρύχους, μόλις κρυώσει. Το θείο που εξορύσσεται στο Kawah Ijen είναι από τα πιο αγνά στην Ινδονησία και χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων και χημικών.

Στο φως της ημέρας το Kawah Ijen μοιάζει σαν όλα τα γνωστά ηφαίστεια που υπάρχουν σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Όταν όμως πέσει το φως και έρθει το σκοτάδι, μια απόκοσμη πυράκτωση αναδύεται από τα βάθη του κρατήρα και ξεκινά ένα εντυπωσιακό θέαμα. Στην άκρη της λίμνης ρέει υγρό θείο υψηλής θερμοκρασίας, το οποίο φουντώνει σε φλόγες χρώματος μπλε που φτάνουν σε ύψος μέχρι και τα πέντε μέτρα!

Ο φωτογράφος Olivier Grunewald με κίνδυνο της ζωής του, απαθανάτισε την έκρηξη του ηφαιστείου, ενώ προσπαθώντας να τραβήξει τις καλύτερες φωτογραφίες είχε κάποιες απώλειες. Μία φωτογραφική μηχανή και δύο φακούς...