choice

Πως η τεχνολογία των 3D εκτυπωτών έσωσε τον Περσικό Κόλπο

Σε μία εποχή καλπάζουσας τεχνολογίας, ήταν φυσικό η τεχνολογία των 3D εκτυπωτών να μην περιοριστεί στην κατασκευή πλαστικών gadget.

Οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις έχουν βρει εφαρμογές στην ιατρική και την αστρονομία αλλά πρόσφατα και στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, στην προστασία του. Έτσι σώθηκε και ο Περσικός Κόλπος!

«Reef Arabia» ονομάζεται μια ομάδα ειδικών στους υφάλους από το Μπαχρέιν.  Μαζί με μέλη από τη Διεθνή ομάδα προστασίας των Ωκεανών της Αυστραλίας, κατάφεραν να κατασκευάσουν τρισδιάστατους υφάλους, με τη βοήθεια 3D εκτυπωτή. Τους τρισδιάστατους υφάλους που δημιούργησαν τους βύθισαν στα ανοικτά των ακτών του Μπαχρέιν, όπου η θαλάσσια ζωή κινδυνεύει να εξαφανιστεί εξαιτίας της υπεραλίευσης.

3.000 τυπωμένους υφάλους από ψαμμίτη τοποθέτησε η ομάδα στην περιοχή. «Ο ψαμμίτης , σε αντίθεση με σκυρόδεμα, είναι πιο κοντά στο φυσικό βράχο και έχει ουδέτερο pH γεγονός που το καθιστά πιο ελκυστικό για τις κοραλλιογενείς προνύμφες που ψάχνουν για σπίτι. Με τη 3D εκτύπωση μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά στο φυσικό σχεδιασμό, λόγω της ικανότητάς τους να παράγουν πολύ οργανικά σχήματα δημιουργώντας υλικό παρόμοιο με το φυσικό» εξηγεί ο David Lennon επικεφαλής της επιχείρησης.

Η εύκολη διαμόρφωση των σχημάτων ενός υφάλου, είναι ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνολογία 3D. Δημιουργώντας εύκολα και γρήγορα μια ποικιλομορφία στους υφάλους, η προσέλκυση της υποθαλάσσιας ζωής είναι βέβαιη και ουσιαστική.