choice

Καινοτόμο παράθυρο που εξοικονομεί αλλά και παράγει ενέργεια

Τα καλά νέα μας έρχονται από την Κίνα και από Κινέζους ερευνητές που δημιούργησαν ένα παράθυρο το οποίο όχι μόνο εξοικονομεί αλλά και παράγει ενέργεια! Το «έξυπνο» παράθυρο έρχεται για να μειώσει ριζικά το κόστος θέρμανσης αλλά και ψύξης ενός κτηρίου.

Οι ερευνητές κάνουν ένα βήμα παραπάνω στο θέμα των ενεργειακών παραθύρων που γνωρίζουμε, ενσωματώνοντας παράλληλα στο υβριδικό παράθυρο και δυνατότητες παραγωγής ενέργειας. Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποίησαν ένα υλικό που λειτουργεί ως διάφανη επίστρωση πάνω στο παράθυρο, ρυθμίζοντας την εισροή υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας.

Το συγκεκριμένο υλικό λειτουργεί σαν ρυθμιστής της θερμοκρασίας. Όταν η θερμοκρασία σε ένα χώρο πέφτει κάτω από ένα όριο, το υλικό μονώνει το παράθυρο και απορροφά όσο ηλιακό φως χρειάζεται ώστε η θερμοκρασία να ανέβει στα επιθυμητά όρια. Αντίστροφα, όταν η θερμοκρασία στο χώρο ανεβαίνει πάνω από ένα όριο, το υλικό του παραθύρου «αποκρούει» την υπέρυθρη ακτινοβολία, ώστε σταδιακά η θερμοκρασία να επανέλθει σε φυσιολογικά όρια.

Γύρω από το γυαλί του παραθύρου υπάρχουν μικρές ηλιακές κυψελίδες, που παράγουν ενέργεια. Μέχρι σήμερα, η δυσκολία των μηχανικών ήταν να ενσωματώσουν τέτοιες φωτοβολταϊκές κυψέλες σε ένα παράθυρο, χωρίς αυτό να χάνει τη διαφάνειά του.

Οι Κινέζοι ερευνητές φαίνεται ότι το κατάφεραν, κάνοντας και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Scientific Reports.