choice

Το Λούβρο του Abu Dhabi είναι πραγματικό αριστούργημα!

Πέρασαν 10 χρόνια από τη σύλληψη της ιδέας της δημιουργίας του και μετά από πολλές καθυστερήσεις, το Μουσείο του Λούβρου στο Abu Dhabi συστήνεται και επίσημα στο κοινό.
Το πρώτο παγκόσμιο μουσείο του αραβικού κόσμου το οποίο «βρέχεται» στις τρεις πλευρές του από τη θάλασσα, στεγάζει 23 μόνιμους παραθαλάσσιους εκθεσιακούς χώρους, με 600 έργα τέχνης που απέκτησε, αλλά και άλλα 300 έργα που δανείστηκε από 13 κορυφαία γαλλικά πολιτιστικά ιδρύματα, πολλά από τα οποία φέρουν τις υπογραφές των Paul Gauguin, Vincent Willem van Gogh  και Pablo Picasso.

Στα μόνιμα εκθέματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, ένα άγαλμα του Auguste Rodin, ένα τεράστιο μπρούτζινο δέντρο με κλαδιά από καθρέπτες, που ονομάζεται «Φύλλα φωτός», του Ιταλού καλλιτέχνη Giuseppe Penone, αλλά και τρεις χαρακτικές σε πέτρινους τοίχους, με ιστορικά κείμενα της περιοχής, δια χειρός της Αμερικανίδας Jenny Holzer.
Επίσης, το μουσείο φιλοξενεί ένα άγαλμα της Σφίγγας (χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ) όπως και μια μαρμάρινη προτομή του Μέγα Αλέξανδρου.

Το Λούβρο του Abu Dhabi φέρει την υπογραφή του διάσημου Γάλλου αρχιτέκτονα Jean Nouvel, ο οποίος εμπνεύστηκε την «πόλη-μουσείο» από τις παλιές αραβικές συνοικίες. Έτσι σχεδίασε και κατασκεύασε στο νησί Saadiyat τον εντυπωσιακό αυτό χώρο που περιλαμβάνει 55 λευκά κτίρια. Τα 2/3 του μουσείου καλύπτονται από έναν θόλο διαμέτρου 180 μέτρων, εμβληματικό χαρακτηριστικό της αραβικής αρχιτεκτονικής.

Έχοντας επενδύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή αυτού του μουσείου, που φέρει το όνομα «Λούβρο» το οποίο δανείστηκε  για 30 χρόνια έναντι 520 εκατομμυρίων ευρώ, το Abu Dhabi ελπίζει να καταφέρει να προσελκύσει τουρίστες από όλο τον κόσμο. «Ο πολιτισμός είναι εκείνο το στοιχείο που θα μας κάνει να ξεχωρίσουμε από τους άλλους. Θα προσελκύσουμε άλλου είδους ταξιδιώτες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού του Εμιράτου.