choice

Που βρίσκεται η παλαιότερη ελληνική βιβλιοθήκη;

Τα βιβλία είναι σαν φυλακισμένες ψυχές μέχρι που κάποιος να τα κατεβάσει από το ράφι και να τα απελευθερώσει”  είχε πει κάποτε ο Άγγλος συγγραφέας Samuel Butler.
Ένας χώρος γεμάτος βιβλία είναι ένας ολόκληρος μαγικός κόσμος που περιμένει να τον εξερευνήσουμε και να “χαθούμε” μέσα του.

Η παλαιότερη ελληνική βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1764 από δύο μοναχούς, τον Γεράσιμο Γούνα και τον Αγάπιο Λεονάρδο. Βρίσκεται στην Δημητσάνα και αποτελεί πνευματική κληρονομιά ανυπολόγιστης αξίας. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας συγκαταλεγόταν μεταξύ των τεσσάρων βιβλιοθηκών που υπήρχαν στην Ελλάδα και περιείχε 5.000 τόμους (αριθμός ιδιαίτερα εντυπωσιακός για την εποχή αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρισκόταν η χώρα μας).

Δυστυχώς, κατά την επανάσταση του 1821, ένα μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης καταστράφηκε, όταν το χαρτί των βιβλίων χρησιμοποιήθηκε ώστε να κατασκευαστούν φυσίγγια. Με λίγα λόγια, η βιβλιοθήκη πρόσφερε και αυτή το μερίδιό της στον εθνικό αγώνα για την απελευθέρωση. Έτσι, από τους 5.000 τόμους που αριθμούσε πριν το 1821, μετά την απελευθέρωση είχαν διασωθεί μόλις 600 τόμοι.

Σήμερα πάντως η βιβλιοθήκη της Δημητσάνας διαθέτει 35.000 τόμους χάρη στην προσφορά των Δημητσανιτών της διασποράς, αλλά και στο κληροδότημα του Νικολάου Μακρή.
Στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται σπάνια χειρόγραφα του 17ου αιώνα καθώς και περγαμηνές του 16ου αιώνα. Επίσης υπάρχουν κάποια από τα πρώτα βιβλία (μετά την ανακάλυψη της τυπογραφίας) τα οποία τυπώθηκαν το 1546 στη Βενετία και στη Βασιλεία.

Ακόμη, λειτουργεί τμήμα χειρογράφων με περίπου 200 κώδικες όπως και ταξινομημένα λυτά έγγραφα. Επίσης λειτουργεί Μουσείο με εθνικά κειμήλια και είδη λαϊκού βίου.