choice

Απόδραση στο Λιβάδι Ολύμπου

Πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά, γραφικά σοκάκια και παραδοσιακά σπίτια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά ενός χωριού που σου υπόσχεται στιγμές χαλάρωσης και επαφής με τη φύση!

Χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια από τις κορυφές του Τιτάριου όρους στα σύνορα των νομών Λάρισας και Πειαιρίας και σε υψόμετρο 1200 μέτρων, βρίσκεται ένα από τα γραφικότερα βλαχοχώρια. Το φημισμένο Λιβάδι ή Βλαχολίβαδο ή και Μεγαλολίβαδο.

Πατρίδα του μεγάλου αγωνιστή του 1821 Γεωργάκη Ολύμπιου, αποτελεί μια από τις ιστορικότερες κωμοπόλεις της περιοχής με κλασσική παραδοσιακή αρχιτεκτονική που διατηρείται αναλλοίωτη εδώ και δεκαετίες.

Εξαιτίας της προνομιακής θέσης του, η θέα είναι συγκλονιστική! Προς την ανατολή προβάλλουν οι κορυφές του Ολύμπου, του Μύτικα και του Θρόνου του Δία, με τις πλαγιές του. Προς το νότο και δυτικά ο ορίζοντας είναι θαυμάσιος και διευρύνεται μέχρι τον Κόζιακα και την Πίνδο. Ολόγυρα καταπράσινα λιβάδια, στρογγυλοί κατάφυτοι λόφοι και κιτρινωπές βουνοκορφές αιχμαλωτίζουν τη βλέμμα του επισκέπτη.

Το Λιβάδι σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Ίσως γιατί είναι τόσο αυθεντικό με τα λιθόστρωτα καλντερίμια του, τα πέτρινα διώροφα σπίτια κτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, με τις μικρές πλατείες και τα παλιά αρχοντικά!  Μάλιστα στην πλατεία του χωριού υπάρχει ο υπεραιωνόβιος πλάτανος με την βρύση που τρέχει κρυστάλλινο νερό χειμώνα καλοκαίρι.

Αν επισκεφτείτε το Λιβάδι, μην παραλείψετε να προμηθευτείτε ξινοτύρι, κεφαλοτύρι και φέτα από μικρούς παραγωγούς, γλυκά του κουταλιού, τραχανά και τσίπουρο.