choice

Διαβάσεις ειδοποιούν τους εθισμένους στο κινητό

Το φαινόμενο να συναντούμε καθημερινά ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να περπατάνε και να είναι «απασχολημένοι» με την οθόνη του κινητού τους, λαμβάνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι ενημερώνονται για τις τελευταίες δημοσιεύσεις των «φίλων» τους. Το γεγονός όμως ότι γίνονται ιδιαίτερα απρόσεκτοι με ότι συμβαίνει γύρω τους, μπορεί κάποιες φορές να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο.

Στην ολλανδική πόλη Bodegraven, αποφάσισαν να δώσουν τέλος στην απροσεξία των πεζών που διασχίζουν τους δρόμους, με ένα πολύ πρωτότυπο project. Εγκατέστησαν ειδικές φωτεινές σημάνσεις που προστατεύουν πλέον τους απασχολημένους με τα smartphones πεζούς, από την πιθανότητα να υποστούν κάποιο ατύχημα. Το project περιλαμβάνει μια λεπτή λωρίδα LED η οποία τοποθετείται στο πεζοδρόμιο και αλλάζει χρώμα ανάλογα με το αντίστοιχο χρώμα των κανονικών φαναριών, ενημερώνοντας τους πεζούς αν είναι ασφαλές ή όχι να διασχίσουν τον δρόμο.

Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του παραπάνω project που φέρει το κωδικό όνομα “+ Light Line” είναι η ολλανδική εταιρία HIG Traffic Systems και έχει αποσπάσει από την πρώτη μέρα που λειτούργησε τόσο θετικά όσο και αρνητικά σχόλια. “Tα Social Media, τα παιχνίδια και η μουσική αποσπούν σε μεγάλο βαθμό την προσοχή από τις συνθήκες κυκλοφορίας” ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Kees Oskam. “Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να αλλάξουμε αυτή την τάση, αλλά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν”.

Από την άλλη πλευρά η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας για την κυκλοφοριακή ασφάλεια της Ολλανδίας, Jose De Jong, φάνηκε αντίθετη στην δημιουργία του “+ Light Line”. «Δεν είναι καλή ιδέα να παροτρύνουμε τους χρήστες των κινητών τηλεφώνων να περπατάνε κοιτώντας το κινητό τους. Δεν θέλουμε οι πεζοί να χρησιμοποιούν κινητό μέσα στην κίνηση, ακόμα και όταν απλά περπατάνε. Οι πεζοί πρέπει να έχουν συναίσθηση του περιβάλλοντος και να ελέγχουν εάν τα αυτοκίνητα σταματούν πράγματι στα κόκκινα φανάρια».