choice

Spitsbergen: Ένα μέρος ξεχασμένο από τον ήλιο...

Μία από τις πλέον απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου, είναι και το αρχιπέλαγος Svalbard. Που βρίσκεται; Στο βορειότερο σημείο της Νορβηγίας, στα μισά μεταξύ Ευρώπης και Βορείου Πόλου, στη μέση του Αρκτικού κύκλου.

Αποτελείται από μια ομάδα επτά κύριων νησιών, από τα οποία μάλιστα τα τρία κατοικούνται. 
Φυσικά το κλίμα εκεί είναι αρκτικό και οι συμπαθέστατες αρκούδες υπερβαίνουν σε αριθμό αυτόν των μόνιμων κατοίκων!

Το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους, ονομάζεται Spitsbergen και η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφεται το καλοκαίρι είναι -10 βαθμοί Κελσίου!
Εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης (στη μέση του Αρκτικού Κύκλου) ο ζωογόνος ήλιος, κάνει την θριαμβευτική του εμφάνιση μετά από 4 μήνες σκοταδιού.

Οκτώβρη με Φλεβάρη δεν ανατέλλει καθόλου ενώ Νοέμβριο με Ιανουάριο, η αρκτική νύχτα είναι απόλυτα σκοτεινή, ώστε ολόκληρο το 24ωρο υπάρχει τεχνητός φωτισμός.

Η χαρά και η ανακούφιση των κατοίκων είναι μεγάλη τον Μάρτιο όπου και φαίνονται οι πρώτες ηλιαχτίδες στον ορίζοντα. Μάλιστα στις 8 Μαρτίου συγκεντρώνονται όλοι στα σκαλιά του παλιού νοσοκομείου φορώντας στολές του ήλιου και με τα πρόσωπά τους βαμμένα για να υποδεχτούν την...φωτεινή περίοδο που ξεκινά.

«Βλέποντας τον ήλιο για πρώτη φορά έπειτα από μήνες, είναι κάτι δυνατό συναισθηματικά. Νιώθεις στο πρόσωπο τη ζεστασιά και το φως. Αρχίζεις να εκτιμάς τα απλά που σου προσφέρει η φύση, που πριν δεν τα είχες πολυσκεφτεί», σημειώνει κάτοικος του Spitsbergen.

Για εμάς εδώ, τους μαθημένους με ηλιοφάνεια σχεδόν ολόκληρο το χρόνο, ίσως ακούγεται αδιανόητο να ζει κανείς σε τέτοιες συνθήκες. Ένα ταξίδι όμως στο απομακρυσμένο αρκτικό νησί θα ήταν αναμφίβολα εμπειρία ζωής!