choice

Ένα μικρό κομμάτι Ελλάδας στο Μετρό του Santiago

Κατά καιρούς έχουμε “γνωρίσει” διάφορους σταθμούς Μετρό ανά τον κόσμο, σταθμούς οι οποίοι δεν είναι απλά ένα μεταβατικό σημείο της καθημερινής μετακίνησης αλλά έχουν εξελιχθεί σε πραγματικά έργα τέχνης.
Η φαντασία και το μεράκι των αρχιτεκτόνων έχουν μετατρέψει τα σημεία αυτά σε αληθινά αριστουργήματα με εικαστική και αρχιτεκτονική ομορφιά και τελειότητα.

Κάποιοι σταθμοί μπορούν να χαρακτηριστούν και “μικρά ανοιχτά μουσεία”, όπως για παράδειγμα ο σταθμός με το όνομα Grecia (Ελλάδα) στο Santiago της Χιλής.
Η Χιλιανή πρωτεύουσα, γνωστή για τις galery και τα μουσεία που αναδεικνύουν την πλούσια ιστορία της, φιλοξενεί στο Μετρό της ένα κομμάτι της χώρας μας.

Από τον σταθμό Grecia υπολογίζεται πως περνούν καθημερινά 22.000 επιβάτες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν αντίγραφα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Τα συγκεκριμένα αντίγραφα από γύψο, χαλκό και ασήμι απεικονίζουν θέματα-εμβλήματα για τον δυτικό πολιτισμό: Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Τέχνες.
Από τα εκθέματα ξεχωρίζουν ένα αντίγραφο κεφαλής του Ομήρου, ένα αγαλματίδιο πυγμάχου, πορτραίτα αθλητών αλλά και θεατρικές μάσκες.

Η συγκεκριμένη έκθεση λειτουργεί από το 2014 και αποτελεί συνεργασία του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, του Χιλιανού Υπουργείου Εξωτερικών, της πρεσβείας της Χιλής στην Ελλάδα και της Ελληνικής πρεσβείας στη Χιλή.