choice

Voyager Golden Record: Το “χρυσό” μήνυμα της γης

Μία εξαιρετική μουσική συλλογή σε βινύλιο που μέχρι σήμερα δεν προορίζονταν για «γήινα» αυτιά, θα έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν από τον επόμενο χρόνο όλοι οι μουσικόφιλοι του πλανήτη. Πρόκειται για το ηχογραφημένο μήνυμα το οποίο είχε τοποθετήσει η NASA στα δύο διαστημόπλοια «Voyager», που εκτοξεύτηκαν το 1977 με σκοπό να έρθουν σε επικοινωνία με εξωγήινους πολιτισμούς.

Το θρυλικό μήνυμα ταξιδεύει στα βάθη του διαστήματος σε δυο χρυσούς δίσκους 12 ιντσών, με ήχους και 116 εικόνες από το ανθρώπινο είδος και από τοποθεσίες της Γης, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά τον ρόλο του «αγγελιαφόρου» για τους πιθανούς εξωγήινους παραλήπτες.

 

Ο διακεκριμένος αστρονόμος Carl Edward Sagan  του Πανεπιστημίου Cornell αποτελεί τον εμπνευστή του πρωτότυπου μηνύματος,  το οποίο περιλαμβάνει 27 επιλεγμένα μουσικά κομμάτια (από Beethoven έως το «Johnny B. Goode» του Chuck Berry, μουσική από την Σενεγάλη και τις Νήσους του Σολομώντος), χαιρετισμούς σε 55 διαφορετικές γλώσσες, καθώς και ήχους της φύσης (κεραυνών, κυμάτων, ηφαιστείων, κραυγές ζώων και το κλάμα ενός νεογέννητου μωρού).

Φυσικά δεν θα μπορούσε να υπάρχει και ένα μήνυμα από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Jimmy Carter:
"Αυτό είναι ένα δώρο από έναν μικρό μακρινό κόσμο, ένα δείγμα των ήχων μας, της επιστήμης μας, των εικόνων μας, της μουσικής μας, των σκέψεων μας και των συναισθημάτων μας. Προσπαθούμε να επιβιώσουμε στην εποχή μας και ίσως να ζήσουμε στη δική σας. Ελπίζουμε κάποια ημέρα, έχοντας λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε να συμμετέχουμε σε μια κοινωνία γαλαξιακών πολιτισμών. Αυτό το αρχείο αντιπροσωπεύει την ελπίδα μας, την αποφασιστικότητά μας και την καλή μας διάθεση απέναντι σε ένα αχανές και υπέροχο σύμπαν".

Για να τιμήσουν την επερχόμενη 40ή επέτειο από την εκτόξευση των «Voyager», μία ομάδα Αμερικανών συνέλαβε την ιδέα να δημιουργήσει ακριβή αντίγραφα του χρυσού δίσκου που θα κυκλοφορήσουν τον Αύγουστο του 2017.
Η συλλογή θα κοστίζει 98$ και στην συσκευασία θα περιλαμβάνονται τρεις δίσκοι LP, μια ψηφιακή κάρτα, ένα βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο και μια λιθογραφία του διαγράμματος που υπάρχει στο εξωτερικό του αυθεντικού μηνύματος με χαραγμένα σύμβολα, παρέχοντας έτσι οδηγίες στους εξωγήινους παραλήπτες για την αποκωδικοποίηση του δίσκου.

Το project των επετειακών δίσκων (Voyager Golden Record: 40th Anniversary Edition) χρηματοδοτείται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Kickstarter, ενώ την παραγωγή έχει αναλάβει η δισκογραφική εταιρεία  Ozma Records. Η απήχηση του κόσμου μέχρι σήμερα είναι πολύ μεγάλη, καθώς έχουν συγκεντρωθεί 762.000$, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αρχικό στόχο των 200.000$.