choice

Fenghuang: Μια πόλη ανέγγιχτη από τον χρόνο

Στη νοτιοδυτική πλευρά της κινεζικής επαρχίας Hunan, στους πρόποδες ενός βουνού κατά μήκος της όχθης του ποταμού Tuo Jiang, βρίσκεται μια πόλη όπου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει.
Η Fenghuang, έχει καταφέρει να διατηρήσει τη διάταξη και τις πρωτότυπες κατοικίες της δυναστείας των Ming (14ος αιώνας) αλλά και της δυναστείας των Qing (17ος αιώνας).

Η αρχαία αυτή πόλη είναι πολύ καλά διατηρημένη, απαλλαγμένη από μοντέρνες παρεμβάσεις, γεμάτη παραδοσιακά κτίρια, αρχαία τείχη, γραφικά σοκάκια και ξύλινα σπίτια κατά μήκος του ποταμού που μοιάζουν να επιπλέουν στο νερό. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι παραδοσιακές βάρκες ώστε να εξυπηρετούν τη μετακίνηση των κατοίκων, οι οποίοι μιλούν αρχαίες διαλέκτους και τηρούν με ευλάβεια τα παραδοσιακά έθιμα και τις τέχνες.

Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης (σε μια απομονωμένη ορεινή περιοχή) η πόλη δεν υπέφερε ποτέ από πολέμους ή φυσικές καταστροφές.
Το 1949 με την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η Fenghuang έμεινε μακριά από τις κατασκευαστικές παρεμβάσεις που έγιναν σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με την UNESCO αποτελεί μνημείο πολιτισμού και χαρακτηρίζεται ως “Μοναδικό καλλιτεχνικό επίτευγμα, δημιουργικό και ιδιοφυές”.