choice

Perito Moreno: Ο περίφημος παγετώνας που αντιστέκεται

Στις νότιες περιοχές της απομονωμένης Παταγονίας βρίσκεται η ανεμοδαρμένη πόλη του El Calefate, η οποία χτίστηκε το 1927 από υλοτόμους και αποτελεί την βασική είσοδο για μία από τις μεγαλύτερες ατραξιόν της Αργεντινής, το Εθνικό Πάρκο των Παγετώνων (Los Glaciares).

Το Los Glaciares φιλοξενεί σαράντα οκτώ παγετώνες, αλλά αυτός που κλέβει κυριολεκτικά τις εντυπώσεις είναι ο Perito Moreno. Πρόκειται για ένα πραγματικό θαύμα της φύσης και δίκαια αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς που προστατεύεται από την UNESCO.
Το μήκος του Perito Moreno ξεπερνάει τα 30 χιλιόμετρα, ενώ πολλές φορές κατά την μετακίνησή του εισβάλει στην γειτονική λίμνη Lago Argentino και στον ποταμό που την τροφοδοτεί από το χιόνι των παγωμένων Άνδεων.

Αυτό όμως που τον κάνει αναμφίβολα ξεχωριστό, είναι το γεγονός ότι πρόκειται για έναν από τους μόλις τρεις παγετώνες τις Παταγονίας οι οποίοι δεν έχουν υποχωρήσει εξαιτίας της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας!
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο καθοριστικός παράγοντας που ο παγετώνας διατηρεί τον τεράστιο όγκο του, είναι οι παγωμένοι άνεμοι που σαρώνουν την περιοχή και έχουν πάντα την ίδια κατεύθυνση από τον Ειρηνικό προς τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ο Perito Moreno αντιστέκεται σε έναν πλανήτη που υπερθερμαίνεται και ενώ οι περισσότεροι παγετώνες συρρικνώνονται με ιδιαίτερα ανησυχητικούς ρυθμούς, ο Perito αυξάνεται και βρυχάται σε μια περιοχή όπου η φύση παραμένει κυρίαρχη και ο άνθρωπος βρίσκεται εκεί μόνο για να την θαυμάσει και να την τιμήσει.

Το καλοκαίρι, πλήθος επισκεπτών έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει από απόσταση ασφαλείας τα κομμάτια πάγου να αποσπώνται με εκκωφαντικό θόρυβο από τον παγετώνα και να γκρεμίζονται εντυπωσιακά στα γαλάζια νερά του ποταμού.

Οι πιο ριψοκίνδυνοι μάλιστα, μπορούν να φορέσουν τα ειδικά παγοπέδιλα με τα μεταλλικά καρφιά και να απολαύσουν μια διαδρομή σε έναν κόσμο από πάγο. Μετά από ένα διάστημα θα συνειδητοποιήσουν ότι το χρώμα του πάγου είναι το ίδιο με αυτό του ουρανού, ενώ το συναίσθημα ότι διασχίζουν μια θάλασσα με κρυστάλλινα νερά θα είναι μια εμπειρία εξωπραγματικά ανεπανάληπτη.