choice

Το πρώτο 3D printed κτίριο στον κόσμο λειτουργεί ήδη στο Dubai

Μπορεί να πει κανείς πως πρόκειται για τη νέα βιομηχανική επανάσταση. Το 3D printing δεν είναι κάτι καινούργιο μια και εφευρέθηκε από τον Chuck Hull το 1983.
Σήμερα, χρησιμοποιείται για την παραγωγή πολλών και διαφορετικών αντικειμένων ενώ μέχρι το 2020 προβλέπεται να εξελιχθεί σε παγκόσμια βιομηχανία αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Το πρώτο στον κόσμο 3D printed κτίριο εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Dubai και χρειάστηκε μόλις 3 εβδομάδες για να κατασκευαστεί.
Διαθέτει έναν όροφο, έκταση 250 τετρ. μέτρα ενώ το κόστος κατασκευής του ήταν περίπου 140.000 δολάρια, η μισή τιμή από ένα κτίριο το οποίο θα χτιζόταν με τον παραδοσιακό τρόπο.

Πίσω από τη σχεδίαση του κτιρίου βρίσκεται το αρχιτεκτονικό γραφείο Gensler, οι υπεύθυνοι του οποίου εκτιμούν ότι η μέθοδος της εκτύπωσης εξοικονομεί έως και 80% του κόστους εργασίας και μέχρι 60% στα απόβλητα κατασκευών.

Τα εντυπωσιακά αυτά γραφεία αποτελούν μέρος του project της κυβέρνησης να επενδύσει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Μάλιστα έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2030, το 25% των κτιρίων της χώρας να είναι φτιαγμένα με τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Ο υπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mohamed Al Gergawi, δήλωσε “Αυτό είναι το πρώτο 3D-printed κτίριο στον κόσμο και δεν είναι απλά ένα κτίριο, έχει πλήρως λειτουργικά γραφεία και υπαλλήλους. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Ο κόσμος θα αλλάξει”.