choice

Λυρίδες: Τα πρώτα ανοιξιάτικα πεφταστέρια

Δανείστηκαν το όνομά τους από τον αστερισμό της Λύρας, (το σημείο από όπου φαίνεται να εμφανίζονται στον ουρανό) και κυρίως από τον αστέρα Vega (‘Αλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Οι Λυρίδες κάνουν την εμφάνισή τους κάθε χρόνο, το διάστημα από 16 έως 26 Απριλίου περίπου, όταν η Γη περνά μέσα από τα απομεινάρια που άφησε η ουρά του κομήτη C/1861 G1 Thatcher, τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός A.E. Thatcher. Στο πέρασμά του ο συγκεκριμένος κομήτης αφήνει μία ουρά σκόνης και σωματιδίων που διασταυρώνεται με την τροχιά του πλανήτη μας, με αποτέλεσμα να προκαλείται μια “βροχή” διαττόντων αστέρων.

Φέτος, η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται μεταξύ 21ης και 23ης Απριλίου, ημερομηνία που δυστυχώς συμπίπτει με την Πανσέληνο. Δεδομένου ότι θα υπάρχει αρκετό φως στον ουρανό, θα επηρεαστεί και η ορατότητα του φαινομένου. Όπως και να έχει όμως, λίγο πριν το ξημέρωμα, οι τυχεροί θα μπορέσουν να απολαύσουν την πρώτη ανοιξιάτικη βροχή των Λυρίδων.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο φαινόμενο καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους. Οι Λυρίδες είναι ως επί το πλείστον στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου και καίνε καθώς πέφτουν στη Γη με ταχύτητα πάνω από 100.000 χιλιόμετρα την ώρα. Είναι γνωστό ότι παράγουν φωτεινά, γρήγορα μετέωρα, από τα οποία περίπου το 15% αφήνει πίσω χαρακτηριστικά ίχνη που είναι ξεκάθαρα ορατά έως και λίγα λεπτά αργότερα.

Οι αστρονόμοι συμβουλεύουν τους παρατηρητές να φροντίσουν να βρεθούν σε μέρος χωρίς τεχνητό φωτισμό και να οπλιστούν με υπομονή και υπομονή προκειμένου να χαρούν το φαινόμενο.