choice

Chefchaouen: Η μπλε πλευρά του Μαρόκου!

Την αποκαλούν “Το μπλε μαργαριτάρι του Μαρόκου”, βρίσκεται στα βόρεια της χώρας και αναμφίβολα πρόκειται για μία πόλη που δεν περνάει απαρατήρητη.

Το Chefchaouen ξεχωρίζει για την ομορφιά και το χρώμα του. Βαμμένο σε όλους τους τόνους του μπλε, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο οι οποίοι συρρέουν για να το θαυμάσουν από κοντά. Και ενώ ο τουρισμός ανθίζει στην περιοχή, η πόλη καταφέρνει να διατηρεί την φυσιογνωμία της εξακολουθώντας να είναι όμορφη, ειρηνική και απλή όπως ήταν πάντα.

Η ίδρυση του Chefchaouen μας γυρίζει πίσω στο 1471, τότε που στις παρυφές της οροσειράς Ref χτίστηκε ένα μικρό φρούριο (το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα) για την καταπολέμηση των πορτογαλικών επιδρομών στο βόρειο Μαρόκο.

Την δεκαετία του 30 βρέθηκαν εκεί Εβραίοι πρόσφυγες που έφυγαν από την Ευρώπη και αυτοί ήταν που “ζωγράφισαν” τους τοίχους της πόλης. Επέλεξαν το μπλε συμβολίζοντας τον ουρανό και τον παράδεισο, μία παράδοση που συνεχίζει να διατηρείται ζωντανή μια και κάθε χρόνο, οι τοίχοι των σπιτιών, οι σκεπές και τα σοκάκια βάφονται σε τόνους του μπλε.

Τα στενά της πόλης είναι γεμάτα από γραφικά καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης (όμορφες υφαντές κουβέρτες, χαλιά, τσαγιέρες από ορείχαλκο, καθώς και πολύχρωμα αγγεία) αλλά και από ταβερνάκια με τοπικές λιχουδιές στις οποίες δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως αυτή η μπλε πόλη, είναι ένας παράδεισος για κάθε ανήσυχη ψυχή.