choice

Αγία Πετρούπολη: Η γοητευτική Βενετία του Βορρά

Πολλοί την θεωρούν ως την ωραιότερη πόλη της Ρωσίας και ίσως να μην έχουν άδικο!
Η Αγία Πετρούπολη είναι μια πόλη γεμάτη ομορφιές και αξιοθέατα, μια "πόλη μουσείο" με εξαιρετικά baroque ή νεοκλασικά κτίρια και παλάτια, κήπους και πάρκα, πλατιές λεωφόρους, σκαλιστές γέφυρες, αγάλματα και μνημεία.

Η δεύτερη σε μέγεθος ρωσική μεγαλούπολη βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας, στο σημείο όπου ο ποταμός Neva εκβάλει στη Βαλτική θάλασσα.

Χτισμένη επάνω σε ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών τα οποία χωρίζονται από φυσικά αλλά και τεχνητά κανάλια που επικοινωνούν μεταξύ τους, η πόλη αυτή συνδυάζει κουλτούρα και αριστοκρατικότητα, το μοντέρνο με το παραδοσιακό, την ιστορία με τον σύγχρονο πολιτισμό. Θα μπορούσε να πει κανείς πως αποτελεί το “παράθυρο” της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Η άλλοτε πρωτεύουσα της τσαρικής Ρωσίας η οποία είναι μόλις 300 ετών, είναι η μοναδική μεγαλούπολη σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς! Δεν είναι τυχαίο ότι με την πόλη αυτή συνέδεσαν την ζωή τους οι Ντοστογιέφσκι, Πούσκιν, Τολστόι και Αχμάτοβα, ενώ ξεκίνησαν να κατακτήσουν με την μουσική τους ολόκληρο τον κόσμο οι Τσαικόφσκι, Ραχμάνινοφ, Προκόφιεφ και Σοστακόβιτς.

Η Αγία Πετρούπολη έχει έναν ακόμη λόγο να αισθάνεται υπερήφανη. Πουθενά αλλού οι “Λευκές Νύχτες” δεν είναι τόσο εντυπωσιακές όσο στην πόλη αυτή. Από τις 11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου ο ουρανός φαίνεται να μη σκοτεινιάζει ποτέ και το φαινόμενο αυτό οφείλεται στη θέση της πόλης κοντά στον Αρκτικό Κύκλο.

Στο video που ακολουθεί ξεδιπλώνεται όλη η ομορφιά της Αγίας Πετρούπολης...