choice

Mayantuyacu: Το ποτάμι που βράζει

Στα βάθη του Αμαζονίου στο κεντρικό Περού, υπάρχει ένα ποτάμι με μήκος 6,4 χιλιόμετρα τα νερά του οποίου κυριολεκτικά... κοχλάζουν!

Πρόκειται για το Mayantuyacu που κρύβει στα νερά του τον εξής θρύλο: Όταν οι Ισπανοί κατακτητές σκότωσαν και τον τελευταίο αυτοκράτορα των Ίνκας, κατευθύνθηκαν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου σε αναζήτηση χρυσού. Μετά την επιστροφή τους, οι άντρες άρχισαν να μιλούν για μια τρομακτική εμπειρία, για δηλητηριασμένο νερό, ανθρωποφάγα φίδια και ένα ποτάμι που έβραζε...

Ο θρύλος αυτός έγινε η αφορμή για τον γεωφυσικό Andrés Ruzo να ψάξει, να ανακαλύψει τελικά το ποτάμι που βράζει και μάλιστα να γράψει για αυτό και ένα βιβλίο με τον τίτλο "The Boiling River: Adventure and Discovery in the Amazon".

Ο Ruzo δηλώνει πως το νερό είναι αρκετά θερμό ώστε να βράσεις τσάι. Όπως αναφέρει: «Εάν βυθίσεις το χέρι σου μέσα στο ποτάμι θα υποστείς εγκαύματα τρίτου βαθμού, σε λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο. Όπως έχουμε ζεστό αίμα που τρέχει στις φλέβες και τις αρτηρίες μας, έτσι και η Γη έχει ζεστό νερό που τρέχει μέσα από ρωγμές-διαρροές στους βραχώδεις σχηματισμούς, όταν οι αρτηρίες της γης φτάνουν στην επιφάνεια, έχουμε τις γεωθερμικές εκδηλώσεις, ατμίδες, θερμές πηγές και στην περίπτωσή μας, το ποτάμι που βράζει».

Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του ο Ruzo καταβάλλει προσπάθειες να σώσει τον ποταμό. Το δάσος που τον περιβάλλει έχει καταστραφεί από την υλοτομία και αν δεν ληφθούν μέτρα, η περιοχή θα εξαφανιστεί πλήρως.
«Στο μέσο του διδακτορικού μου συνειδητοποίησα πως το ποτάμι αυτό είναι ένα θαύμα της φύσης και αν δεν κάνουμε κάτι, θα χαθεί».