choice

Ο πέτρινος ελέφαντας της θάλασσας...

Για άλλη μια φορά η φύση μας εκπλήσσει με την απίστευτη ικανότητά της να δημιουργεί ευφάνταστα “καλλιτεχνήματα” σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Στο νησί Heimaey στο αρχιπέλαγος Vestmannaeyjar της νότιας Ισλανδίας, υπάρχει ένα “γλυπτό” το οποίο προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες που θέλουν να το θαυμάσουν από κοντά.
Πρόκειται για τον ονομαζόμενο Elephant Rock, έναν φυσικό σχηματισμό βράχου ο οποίος δημιουργήθηκε μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου Edfell το 1973.

Φτιαγμένος από βασάλτη (έκχυτο εκρηξιγενές πέτρωμα) σε γκρίζες και μαύρες αποχρώσεις, αναδύεται μέσα από το νερό επιβλητικός, προκαλώντας δέος και θαυμασμό όχι μόνο εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του αλλά και των λεπτομερειών που τον χαρακτηρίζουν.

Ο πέτρινος ελέφαντας μοιάζει να έφτασε στη θάλασσα για να ξεδιψάσει και αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί Heimaey με το...δύσκολο παρελθόν του.
Ένας σεισμός και οι ρωγμές που δημιουργήθηκαν από αυτόν, οδήγησαν στην μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου.

Λάβα και ηφαιστειακή τέφρα εκτινάχθηκαν προς τη θάλασσα, ενώ η λάβα κατευθύνθηκε και προς το λιμάνι απειλώντας τις ζωές των κατοίκων οι οποίοι κατά τη διάρκεια της νύχτας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί.

Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ότι έχει απομείνει από τα κτίρια, ονομάζοντας το νησί «Πομπηία του Βορρά».