choice

Η ερημωμένη ελληνική πόλη της Νότιας Ιταλίας

Στην Περιφέρεια της Basilicata της επαρχίας Matera στη Νότια Ιταλία, υπάρχει μια πόλη ερημωμένη η οποία κατοικήθηκε τον 8ο αιώνα από Έλληνες αποίκους. Το όνομα αυτής Craco. Μεσαιωνική πόλη, χτισμένη σε λόφους πάνω από την κοιλάδα του ποταμού Cavone, με εδάφη ιδανικά για την καλλιέργεια σίτου.

Την εποχή εκείνη βέβαια είχε την ονομασία Montedoro και μέχρι το 1891 οι κάτοικοί της έφταναν τους 2.000. Δυστυχώς, οι αγροτικές εργασίες δεν επέφεραν τα αναμενόμενα και ο πληθυσμός της πόλης άρχισε σταδιακά να την εγκαταλείπει. Μεταξύ του 1892 και του 1922 πάνω από 1.300 άτομα είχαν μεταναστεύσει στη Βόρειο Αμερική.

Διάφορες σεισμικές δονήσεις αλλά και άλλες φυσικές καταστροφές, όπως επίσης και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έδωσαν στο Craco το τελειωτικό χτύπημα. Οι περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη και το 1963 η Ιταλική Κυβέρνηση έδωσε εντολή να μεταφερθούν οι εναπομείναντες κάτοικοι σε μια κοντινή κοιλάδα με το όνομα Craco Peschiera.

 

Η πόλη (που διαθέτει σπουδαίο αρχαιολογικό ενδιαφέρον) θυμίζει πλέον “πόλη-φάντασμα” και οι τάφοι οι οποίοι ανακαλύφθηκαν υποδηλώνουν την έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου.
Πλέον το ελληνικό χωριουδάκι προσελκύει τουρίστες ως αρχαιολογικός χώρος.

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του Craco έχει αποτελέσει το φόντο για γυρίσματα σημαντικών κινηματογραφικών ταινιών όπως για παράδειγμα ο "Βασιλιάς Δαυίδ" με τον Richard Gere, τα "Πάθη του Χριστού" του Mel Gibson ενώ έγιναν και γυρίσματα για την ταινία James Bond  “Quantum of Solace”.