choice

Σκέφτεστε τη ζωή σας...κάτω από το νερό;

Η δημιουργία κατοικιών και οικισμών που μπορούν να φιλοξενήσουν μόνιμους κατοίκους στο βυθό της θάλασσας, αποτελεί ερευνητικό αντικείμενο για πολλές εταιρίες οι οποίες μελετούν υποθαλάσσια και ημι-καταδυόμενα κτίρια, τόσο για σκοπούς κατοίκησης όσο και εμπορικής δραστηριότητας.
Επιπλέον, η δημιουργία των υποβρύχιων κατοικιών θα αποτελέσει εξαιρετικό εργαλείο της επιστήμης για την ανακάλυψη των μυστικών που κρύβει ο βυθός.

Η επιστημονική κοινότητα είναι πλέον πεπεισμένη πως η επιβίωσή μας εξαρτάται από τους ωκεανούς, καθώς αποτελούν το κλειδί για τις μελλοντικές ιατρικές θεραπείες, για την παροχή τροφής και για την εξοικονόμηση της ενέργειας.

Η αμερικάνικη εταιρία U.S. Submarine Structures θεωρείται πρωτοπόρος στην κατασκευή υποθαλάσσιων κτιρίων και είχε παρουσιάσει πρόσφατα το project με την κωδική ονομασία  H2OME, το οποίο περιγράφεται ως «η πρώτη υποθαλάσσια κατοικία στον κόσμο- ένα κτίριο το οποίο μπορείτε να αγοράσετε σήμερα».

 

Τώρα όμως έρχεται να ταράξει τα νερά με ένα πολύ φιλόδοξο και επαναστατικό project, ο διάσημος Βέλγος αρχιτέκτονας Vincent Callebaut σχεδιάζοντας για πρώτη φορά τους πρώτους υποθαλάσσιους ουρανοξύστες.

Στη μελέτη του υποστηρίζει ότι θα μπορεί να φιλοξενηθεί πληθυσμός περίπου 2.000 ατόμων, σε βάθος περίπου 1.000 μέτρων. Η σχεδίασή τους θυμίζει έντονα μέδουσα, ενώ η είσοδος των κατοικιών και οι αποβάθρες θα βρίσκονται στην επιφάνεια της θάλασσας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελλοντικών κατοίκων. Εκτός από διαμερίσματα οι υποθαλάσσιοι ουρανοξύστες θα διαθέτουν γραφεία, πάρκα, αίθουσες αναψυχής και γεωργικές εκτάσεις για καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων προς κατανάλωση.

Η μελέτη του Βέλγου αρχιτέκτονα περιλαμβάνει και μία μεγάλη μονάδα παραγωγής που θα διαχωρίζει το νερό από το αλάτι προσφέροντας πόσιμο νερό στους υποθαλάσσιους κατοίκους, ενώ παράλληλα μέσω ειδικών κατασκευών θα ανανεώνεται και θα διοχετεύεται οξυγόνο σε κάθε κτίριο.

O Vincent έχει σχεδιάσει ένα ασφαλές μέρος κάτω από τη θάλασσα, όπου θα μπορούσε να ζήσει ο άνθρωπος μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα στον πλανήτη, αφού οι υποθαλάσσιοι ουρανοξύστες παράγουν τη δική τους ενέργεια και θέρμανση, προσφέροντας συγχρόνως ασφαλή διαμονή στους κατοίκους.