choice

Μια πυραμίδα γεμάτη...γνώση!

Μπορεί η Ολλανδία να φημίζεται για τα γραφικά της κτίρια και τη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική που τα διακρίνει, το Rotterdam όμως έχει τη δική του μοναδική γοητεία.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά από τους βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να χτιστεί ξανά από την αρχή αποκτώντας μία διαφορετική εικόνα.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Rotterdam αποτελεί σήμερα το κέντρο της αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας, το πεδίο άσκησης και πειραματισμού, μια πόλη που προσελκύει νέες ιδέες και καταφέρνει να τις ενσωματώσει στα λίγα απομεινάρια του παρελθόντος.
Γυάλινοι πύργοι, φουτουριστικές γέφυρες, design κτίρια, ανακαινισμένες πλατείες, υπαίθριες galerie γεμάτες έργα τέχνης...ο ορίζοντας του μεγαλύτερου λιμανιού της Ευρώπης φέρει την υπογραφή κορυφαίων σύγχρονων designers.

Ανάμεσα στα εντυπωσιακά κτίρια που θα συναντήσει κάποιος είναι και η δημόσια βιβλιοθήκη η οποία βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, στην περιοχή Spijkenisse.

Η ονομαζόμενη “Book Mountain” έχει σχήμα πυραμίδας, περιέχει πέντε ορόφους που συνδέονται με σκάλες και ανεβαίνουν σπειροειδώς προς την κορυφή, διαθέτει μονοπάτια και εσωτερικές βεράντες.
Κατασκευασμένη από γυαλί και ατσάλι, επιτρέπει σε όλους να έχουν θέα στο εσωτερικό της και τους “προσκαλεί” να την επισκεφτούν και να “χαθούν” στον μαγικό κόσμο των βιβλίων της. 

Το συγκεκριμένο κτίριο το οποίο άνοιξε τις πύλες του το 2012, εκτός από τη βιβλιοθήκη στεγάζει και ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μία λέσχη για σκάκι, διάφορες αίθουσες, αμφιθέατρο, εμπορικά γραφεία και καταστήματα.