choice

Μια βόλτα στη Lyon...από ψηλά!

Από τις μεγαλύτερες και ωραιότερες γαλλικές πόλεις, η Lyon βρίσκεται στην συμβολή των ποταμών Rhône και Saône στο νοτιοανατολικό τμήμα της Γαλλίας, σε ίση περίπου απόσταση από το Παρίσι και τη Μασσαλία.

Η ιστορία της ξεκινά το 43 π.Χ. όταν ο Ρωμαίος αξιωματικός Lucius Munatius Plancus παίρνοντας εντολή από τη Σύγκλητο ιδρύει την πόλη πάνω σε ένα μικρό λόφο με τη ρωμαϊκή ονομασία Lugdunum, εντυπωσιασμένος από τη λάμψη του ήλιου που αντανακλάται στα νερά και την παρακείμενη κοιλάδα.

Στο πέρασμα των αιώνων το φως εξακολουθεί να λούζει τις κόκκινες στέγες των σπιτιών της, δημιουργώντας μυστηριώδεις σκιές και σκοτεινές κρυψώνες στα στενά λιθόκτιστα σοκάκια της παλιάς μεσαιωνικής πόλης.

Η Lyon διαθέτει αρχιτεκτονική που συνδυάζει γοτθικά, baroque  και αναγεννησιακά κτίρια, ρωμαϊκά ερείπια, βραβευμένα εστιατόρια αυθεντικής γαλλικής κουζίνας τα οποία την καθιστούν must γαστρονομικό προορισμό καθώς και τεράστιες ανοικτές πλατείες γεμάτες ζεστά cafe και bistro.

Στο κέντρο της ιστορικά μνημεία και μουσεία ξεφυτρώνουν στη μέση εμπορικών δρόμων, ενώ γοτθικές εκκλησίες υψώνουν τους πύργους τους στον ουρανό.
Παλιά και σύγχρονη, καλλιτεχνική και αυθεντική, γίνεται επιβλητική και ταυτόχρονα καθημερινή εκφράζοντας το πνεύμα της πόλης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ανάμεσα στα πολλά αξιοθέατα της πόλης είναι το ρωμαϊκό θέατρο, ο μεταλλικός πύργος Métallique, το Μουσείο Καλών Τεχνών, το Σπίτι του Μεταξουργού, το Μουσείο Lumiere, καθώς και το εντυπωσιακό γλυπτό-σιντριβάνι του Frédéric-Auguste Bartholdi, δημιουργού του Αγάλματος της Ελευθερίας

Η Lyon είναι η πόλη που αγαπάει τις τέχνες, που ζωγραφίζει τους τοίχους της με την τεχνική του trompe l'œil, της τρισδιάστατης ψευδαίσθησης, που αυτοσχεδιάζει σε μικρά θέατρα και που κάθε χρόνο στις 8 Δεκεμβρίου λούζεται με πολύχρωμα φώτα κατά τη διάρκεια του Festival des Lumières.

Στο παρακάτω video η θέα της πόλης από ψηλά είναι το λιγότερο… εντυπωσιακή.