choice

Ποιο είναι το μυστικό του γίγαντα της Atacama;

Τα μυστηριώδη γεωγλυφικά, είναι μεγάλα μοτίβα χαραγμένα στην επιφάνεια της γης, τα οποία είναι ορατά μόνο από ψηλά και έχουν εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν σε μια εποχή όπου τα αεροπορικά ταξίδια ήταν άγνωστα, η ύπαρξή τους έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών και έχει οδηγήσει σε διάφορες θεωρίες σχετικά με την προέλευσή τους.

Στη Νότιο Αμερική και στην έρημο Atacama, υπάρχει μια τεράστια έκταση που καλύπτεται από ενδιαφέροντα γεωγλυφικά, τα οποία εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να προβληματίζουν για τον τρόπο και τον σκοπό της δημιουργίας τους.

Σε αυτό το πετρώδες, άνυδρο και ιδιαίτερα αφιλόξενο τοπίο, δεσπόζει ο «Γίγαντας της Atacama» (Atacama Giant), η μεγαλύτερη ανθρωπομορφική, γεωγλυφική φιγούρα του κόσμου.

Ο γίγαντας είναι ένα από τα σχεδόν 5.000 αρχαία σχέδια που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή της Atacama τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και οι δημιουργοί του εικάζεται ότι ήταν οι ντόπιοι πληθυσμοί των Incas και των Tiwanaku.

Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες ώστε να ερμηνεύσουν την αμφιλεγόμενη φιγούρα, με μία από αυτές να θεωρεί ότι ο γίγαντας ήταν ένα είδος αστρολογικού ημερολογίου που υπολόγιζε την κίνηση της σελήνης.
Επιπλέον, με την βοήθεια του ημερολογίου οι ντόπιοι μπορούσαν να υπολογίζουν τις εποχές και τις καλλιέργειες, για να μπορούν να προσδιορίζουν με σχετική ακρίβεια τον καθορισμό της σποράς και τη σημαντική περίοδο των βροχών στην άγονη έρημο.

Μία άλλη θεωρία θέλει τον γίγαντα να αναπαριστά μια αρχαία θεότητα, ενώ η πιο πιθανή ερμηνεία είναι ότι αποτελούσε ένα οδικό δίκτυο που συνέδεε τους μεγάλους πολιτισμούς της Νότιας Αμερικής. Πολύ πιθανόν τα γεωγλυφικά εκείνη την εποχή να πρόσφεραν στα καραβάνια τις απαραίτητες πληροφορίες για να μπορούν να αποφεύγουν τις επικίνδυνες διαδρομές, καθώς και τη δυνατότητα να βρίσκουν πηγές με πόσιμο νερό και τροφή για τα ζώα τους.

Ο αινιγματικός γίγαντας εξακολουθεί να διχάζει και παράλληλα να ελπίζει ότι οι μελλοντικές γενιές θα μπορέσουν να αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά του.