choice

Φαράγγι Πολυλιμνίου: Από τα ωραιότερα της Ελλάδας

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό στους περισσότερους από εμάς, όμως αποτελεί ένα από τα πιο “παραδεισένια” τοπία της χώρας μας.

Στην κεντρική Μεσσηνία δίπλα στην κοινότητα Χαραυγή και ανάμεσα στα χαμηλά βουνά της περιοχής, βρίσκεται το φαράγγι του Πολυλιμνίου. Ένας μικρός καταπράσινος τόπος όπου τα τρεχούμενα νερά δημιουργούν λίμνες και καταρράκτες συνθέτοντας ένα ονειρεμένο σκηνικό.

Μόλις 32 χλμ. από την Καλαμάτα, το φαράγγι περιμένει τον επισκέπτη για να του προσφέρει δυνατές συγκινήσεις, υπενθυμίζοντάς του πως η φύση δημιουργεί τις ωραιότερες εικόνες.

Περπατώντας σε ένα γραφικό διαμορφωμένο μονοπάτι και περνώντας μέσα από πυκνή βλάστηση, βρίσκεσαι στον επίγειο Κήπο της Εδέμ, περικυκλωμένος από αμπέλια και ελαιώνες.

Ολόγυρά σου λίμνες, 15 στο σύνολό τους με διάφορα ευφάνταστα ονόματα όπως Μαυρολίμνα, Κάδη, του Τυχερού, του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας, όλες τους κρυμμένες μέσα στην πυκνή βλάστηση. Λέγεται πως οι περισσότερες λίμνες έχουν πάρει τα ονόματά τους από τους ανθρώπους που τις στοίχειωναν! Για παράδειγμα η Σταθούλα επί τουρκοκρατίας, προτίμησε να ενταχθεί στην οικογένεια των Νυμφών παρά να πέσει στα χέρια του Ιμπραήμ.

Ανάμεσα στα μεγάλα βράχια του φαραγγιού ξεχωρίζει ο καταρράκτης της Κάδης, τα νερά του οποίου πέφτουν στην επιφάνεια της λίμνης από ύψος 25 μέτρων. Τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί επισκέπτες επιλέγουν να κολυμπήσουν στα παγωμένα νερά των λιμνών ενώ οι πιο τολμηροί επιδίδονται σε εντυπωσιακές βουτιές από τους βράχους που υπάρχουν τριγύρω.

Τα τελευταία χρόνια η περιοχή έχει αξιοποιηθεί από τους ντόπιους (οι οποίοι την φροντίζουν με ιδιαίτερη αγάπη) και αποτελεί έναν όχι μόνο έναν ονειρεμένο, αλλά και οργανωμένο προορισμό.