choice

Μια...τρίμηνη όαση στην έρημο του Oman

Η Salalah, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Oman και η μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας του Dhofar, χαρακτηρίζεται ως η «Πόλη των Κήπων» του νότου. Στην στην έρημό της μάλιστα συμβαίνει κάτι το μοναδικό!

Μία φορά το χρόνο, η άνυδρη και αφιλόξενη έρημος Salalah μετατρέπεται σε “ζούγκλα”, σε ένα εκπληκτικό τροπικό δάσος το οποίο μεταμορφώνει ολόκληρη την περιοχή.
Οι μουσώνες διαρκούν τρεις μήνες, από Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο και την συγκεκριμένη περίοδο οι θερμοκρασίες πέφτουν από τους 50 στους 20 βαθμούς!

Οι εννέα άνυδροι μήνες που προηγήθηκαν στέρησαν από την έρημο κάθε σταγόνα νερού αφήνοντάς την στο έλεος της ξηρασίας, όμως η περίοδος των μουσώνων “γεννά” ένα τοπίο πραγματικά ονειρεμένο.

Ολόκληρη η περιοχή καλύπτεται από καταπράσινα φυτά, λίμνες κάνουν την εμφάνισή τους με φοίνικες στις όχθες τους και νερά τρέχουν πάνω από τα βράχια.
Η όαση η οποία βρίσκεται σε μια έκταση 185 χιλιομέτρων, εν μέσω των μουσώνων φτάνει μέχρι και 28 χιλιόμετρα από την ακτή. 

Ο Andrew Anderson, αρχιτέκτονας τοπίου στο Βοτανικό Κήπο του Oman, δήλωσε πως “...κατά την περίοδο των μουσώνων, η ομίχλη γίνεται μερικές φορές τόσο παχιά που δεν μπορείτε να δείτε μπροστά από το πρόσωπό σας”.

Φυσικά, μετά το τέλος των βροχών, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, η γη αναθερμαίνεται και σιγά-σιγά επιστρέφει και πάλι στην ξηρή και αμμώδη κατάστασή της.