choice

Πόσο επηρεάζει την υγεία μας η αλλαγή της ώρας;

Το έχουμε μάθει πια.... Κάθε τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και κάθε τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, η ώρα αλλάζει.

Να σημειωθεί πως η "σωστή", ή καλύτερα η ηλιακή ώρα, είναι η χειμερινή. Η θερινή ώρα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένας έξυπνος τρόπος που σκέφτηκε ο άνθρωπος για να εξοικονομεί ενέργεια! Η ιδέα πίσω από το μέτρο της θερινής ώρας είναι ότι γυρίζοντας τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά τους καλοκαιρινούς μήνες, κερδίζουμε μια ώρα παραπάνω ηλιακό φως κάθε μέρα και συνεπώς εξοικονομούμε μεγάλα ποσά ενέργειας!

Τα ρολόγια μας λοιπόν άλλαξαν, γύρισαν μία ώρα πίσω και οι ειδικοί συμφωνούν πως η αλλαγή αυτή μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.
Μάλιστα αναφέρουν ότι η αλλαγή της ώρας τον Οκτώβριο είναι πιο ανώδυνη από εκείνη του Μαρτίου, μια και την άνοιξη η αλλαγή μας επηρεάζει για περισσότερο από μια εβδομάδα ενώ τον Οκτώβριο το πολύ μια μέρα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός τείνει ούτως ή άλλως, να επιβραδύνει τους ρυθμούς του όσο πλησιάζει ο χειμώνας.

Ίσως να ακούγεται παράξενο, όμως κατά την αλλαγή της ώρας τον Μάρτιο αυξάνονται τα ατυχήματα, οι καρδιακές προσβολές και τα εργατικά ατυχήματα σε αντίθεση με τον Οκτώβριο όπου τα ατυχήματα και τα καρδιακά προβλήματα μειώνονται αισθητά.

Ερευνητές διαπίστωσαν και μία επιρροή που ασκείται στην ποιότητα του ύπνου, ενώ η αλλαγή της ώρας μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα, ανορεξία, μελαγχολία και μείωση δραστηριοτήτων.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η πρώτη φορά που προτάθηκε η αλλαγή ώρας ήταν το 1784  από τον Benjamin Franklin σε ένα γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε μία γαλλική εφημερίδα, ενώ η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η ιδέα ήταν από την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά, το 1932 και καθιερώθηκε το 1973, τη χρονιά όπου ο πλανήτης έζησε μια από τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις και οι Ευρωπαϊκές χώρες κλήθηκαν από κοινού να πάρουν μια απόφαση ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια.