choice

Μυστικά ενός....ουράνιου τόξου!

Από το παρελθόν μέχρι σήμερα, το ουράνιο τόξο θεωρείται σύμβολο προειδοποίησης και ελπίδας καθώς και αστείρευτη πηγή έμπνευσης για αμέτρητα έργα τέχνης.

Στην ελληνική μυθολογία ήταν το μονοπάτι που οδηγούσε από τη Γη στον Ουρανό, ενώ σύμφωνα με έναν ιρλανδικό μύθο, όποιος κατόρθωνε να φτάσει στη βάση του θα τον περίμενε ένα τσουκάλι γεμάτο χρυσάφι.

 

Την πρώτη ικανοποιητική εξήγηση ότι τα ουράνια τόξα είναι παραμορφωμένες εικόνες του ήλιου που προκαλούνται από την αντανάκλαση και τη διάθλαση του φωτός μέσα από σταγόνες βροχής, την έδωσε ο Γάλλος φιλόσοφος Renatus Cartesius τον 18ο αιώνα.

Ένα από τα μυστικά του πολύχρωμου φαινομένου που το καθιστούν μοναδικό, είναι ότι ποτέ δύο άνθρωποι δεν βλέπουν το ίδιο ουράνιο τόξο.
Όταν το αντικρίζουμε στον ορίζοντα, στην ουσία το βλέπουμε με διαφορετική οπτική γωνία, με αποτέλεσμα ο καθένας να βλέπει ουσιαστικά ένα διαφορετικό ουράνιο τόξο!

Την ίδια οπτική μαγεία μπορεί να μας προσφέρει και το βράδυ, καθώς το φως από το φεγγάρι και τα άστρα είναι αρκετό για να δημιουργήσουν στον σκοτεινό ουρανό ένα αξέχαστο θέαμα.

Το γεγονός ότι το ουράνιο τόξο διασπάται ακόμα και σε χρώματα που δεν είναι ορατά από το ανθρώπινο μάτι, μια και το φως του ήλιου μπορεί να διασπαστεί σε όλα τα γνωστά χρώματα, δεν μπορεί να αφαιρέσει στο ελάχιστο το θέαμα που μας προσφέρει το μοναδικό φυσικό φαινόμενο.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μπορούν να παρατηρηθούν και περισσότερα από ένα ουράνια τόξα ταυτόχρονα. Αυτό συμβαίνει όταν το φως αντανακλάται μέσα σε μία σταγόνα νερό και χωρίζεται στα συστατικά του χρώματα, με αποτέλεσμα τα διπλά ουράνια τόξα να εμφανίζονται όταν η παραπάνω διαδικασία συμβεί μέσα στη σταγόνα δύο φορές, ενώ τα τριπλά όταν συμβεί αντίστοιχα τρεις φορές.

Βέβαια υπάρχουν και οι ελάχιστοι τυχεροί που θα μπορέσουν να αντικρίσουν ένα ουράνιο τόξο το οποίο σχηματίζει ολόκληρο κύκλο, έχοντας πάρει την κατάλληλη οπτική γωνία.
Αυτό μπορεί να συμβεί πολύ σπάνια όταν βρισκόμαστε στην κορυφή ενός ψηλού βουνού ή όταν κοιτάμε από το παράθυρο ενός αεροπλάνου.

"Το επτάχρωμο μονοπάτι της Ίριδας" προκαλεί εδώ και αιώνες τον άνθρωπο για τα χρώματα που χαράζει στον ουρανό και ταυτίζεται με την ελπίδα και την πίστη για καλύτερες μέρες.