choice

Η Αθήνα υποδέχεται την ψηφιακή επανάσταση

Μετά το Κέντρο Τεχνών Barbican του Λονδίνου και το Μουσείο Tekniska της Στοκχόλμης, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση θα φιλοξενήσει από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου την πιο επαναστατική και πρωτοποριακή έκθεση ψηφιακών τεχνών.

Η έκθεση «Digital Revolution» παρουσιάζει την επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στην εξέλιξη του design, της μόδας, της μουσικής, του κινηματογράφου και των videogames.

Το παρόν θα δώσουν ορισμένοι από πιο πειραματικούς και εστιασμένους στο μέλλον καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και designers που «φωνάζουν» ότι το μέλλον είναι εδώ και είναι φτιαγμένο από αλγόριθμους και pixels.

Θα έχετε την ευκαιρία να ρίξετε μια ματιά στο μέλλον παρακολουθώντας τις δημιουργικές δυνατότητες που προσφέρουν η τεχνητή νοημοσύνη, η επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality),η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing) και οι wearable technologies.

Η απόλυτη digital έκθεση αποτελείται από τις ενότητες "Digital Archaeology", "We Create", "Creative Spaces", "Sound and Vision", "State of Play", "DevArt", "Our Digital Futures", "Indie Games Space", στις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί με το ίδιο εισιτήριο για 4 ώρες.

Ο επισκέπτης θα ξεναγηθεί στον κόσμο των οπτικών εφέ (VFX) του κινηματογράφου, από την παραγωγή εικόνων μέσω υπολογιστή (CGI) και την τρισδιάστατη αναπαραγωγή της κίνησης με γραφικά (previsualisation), έως τις παραμετροποιημένες κατασκευές, όπως το lightbox.

Θα γνωρίσει γιατί η οπτικοποιήση της μουσικής επηρεάζει όχι μόνο τους ήχους, αλλά  και το στυλ με το οποίο τους βλέπουμε, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους οι καλλιτέχνες και οι σχεδιαστές παιχνιδιών έχουν πειραματιστεί με τις έννοιες του παιχνιδιού και της χειρονομίας, χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες της κάμερας.

Τα project που καλύπτουν τους χώρους των cyborg, των drones και των τεχνολογιών που φοριούνται (wearable technologies), στεγάζονται δίπλα σε videogames που δημιουργήθηκαν χωρίς αρχική υποστήριξη από εταιρίες της βιομηχανίας του χώρου και αποδεικνύουν ότι η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει νέες ευκαιρίες για κάθε είδους καλλιτεχνική έκφραση.

Με έναν τίτλο που δεν αφήνει περιθώρια για αναλογικές παρανοήσεις, αλλά μόνο για ψηφιακές βεβαιότητες η "Digital Revolution" μας καλεί να αποκρυπτογραφήσουμε στα σοβαρά την ερωτική μας σχέση με τον hi-tech κόσμο.