choice

Θαλάσσιο καταφύγιο στο μέγεθος της... Γαλλίας σχεδιάζει η Νέα Ζηλανδία!

 

Η Νέα Ζηλανδία αποκάλυψε τα σχέδιά της να μετατρέψει μια περιοχή του Νότιου Ειρηνικού, σε θαλάσσιο καταφύγιο.

Ο πρωθυπουργός της John Key, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, παρουσίασε σχέδιο για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου έκτασης 620.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου πέντε φορές μεγαλύτερο από την Ελλάδα.

Η Kermadec Ocean Sanctuary βρίσκεται βόρεια της ηπειρωτικής χώρας και περιλαμβάνει μια αλυσίδα νησιών και υποβρύχιων ηφαιστείων. Το καταφύγιο θα αποτρέψει την αλιεία και την εκμετάλλευση ορυκτών σε μια περιοχή όπου οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τακτικά νέα θαλάσσια είδη.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ πλούσια σε βιοποικιλότητα φιλοξενώντας χιλιάδες σημαντικά είδη, όπως φάλαινες, δελφίνια, χελώνες και θαλάσσια πτηνά. Περιέχει επίσης το μεγαλύτερο υποβρύχιο ηφαιστειακό τόξο του κόσμου και τη δεύτερη βαθύτερη τάφρο με βάθος 10 χιλιομέτρων, μετά την τάφρο των Μαριανών στα ανατολικά των Mariana Islands.

Στην προστατευόμενη ζώνη που θα δημιουργηθεί δεν θα απαγορεύεται μόνο η αλιεία αλλά και οι υποθαλάσσιες έρευνες οποιουδήποτε είδους, καθώς οι συγκεκριμένες δράσεις έχει αποδειχθεί πως επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την υποθαλάσσια ζωή.

Η πρόταση του John Key έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, σε αντίθεση βέβαια με τους τοπικούς εκπροσώπους του κλάδου της αλιείας.

Το Ωκεάνιο Καταφύγιο του Kermadec, το οποίο προγραμματίζεται να έχει οριστεί επίσημα μέχρι τον Οκτώβριο του 2016, έρχεται να συμπληρώσει ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον Ειρηνικό με συνολική έκταση 3,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της WWF Νέας Ζηλανδίας τόνισε πως “Η απόφαση αυτή βάζει τη Νέα Ζηλανδία στην πρώτη γραμμή της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο”.