choice

Αθήνα και Ολυμπία ανάμεσα στις πόλεις που επηρέασαν την πορεία της Παγκόσμιας Ιστορίας

Ο Αμερικανός φιλόσοφος Will Durant σε μια κατάθεση ψυχής είχε δηλώσει στο παρελθόν:

Όσοι αγαπούν την ελευθερία, τη λογική και το κάλλος θα βλέπουν την Ελλάδα σαν το λαμπρότερο πρωινό τού Δυτικού πολιτισμού, ο οποίος, παρ’ όλα του τα ελαττώματα, είναι η τροφή και η ζωή μας”.

 

Η παραπάνω επιβεβαίωση ήρθε μέσα από την πρόσφατη λίστα του List25.com, αναφορικά με τις πόλεις που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ιστορίας.

Η Αθήνα φιγουράρει στην πρώτη θέση της λίστας, ενώ η πόλη της Ολυμπίας βρίσκεται είκοσι δύο θέσεις πιο κάτω. Οι ιδέες και οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στις δύο πόλεις, επηρέασαν θετικά τον παγκόσμιο χάρτη διαδίδοντας απλόχερα το λίκνο του πολιτισμού.

Από την Αθήνα ξεκίνησε το πολίτευμα που σχεδόν όλοι στον δυτικό κόσμο θαυμάζουμε, καθώς παρέχει την ελευθερία στον πολιτικό λόγο, την συμμετοχή στην εξουσία, τη γνώμη μας, αλλά και την διαμαρτυρία μέσω της εκλογής των αντιπροσώπων μας.
Πολεμάμε για αυτήν αν δεν την έχουμε μια είναι το πιο δίκαιο πολιτικό σύστημα.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι εκτός από τις μηχανές, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτε άλλο διαχρονικό που να μην προέρχεται από την αρχαία Αθήνα.
Σχολεία, Γυμναστήρια, Αριθμητική, Γεωμετρία, Ιστορία, Ρητορική, Φυσική, Βιολογία, Ανατομία, Υγιεινή, Διακοσμητική, Ποίηση, Μουσική, Τραγωδία, Κωμωδία.

Επιπλέον από την αρχαία Ολυμπία, η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων σηματοδότησε για πρώτη φορά τη μορφή του ελεύθερου ανταγωνισμού και της ευγενούς άμιλλας.

Η «Κοιλάδα των Θεών»  είναι η γενέτειρα του πιο σημαντικού αθλητικού γεγονότος  όλων των εποχών και ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικά τουριστικούς προορισμούς.

Οι πόλεις που βρίσκονται στην λίστα είναι οι εξής:

Αθήνα
Ιερουσαλήμ
Μέκκα
Ρώμη
Βαβυλώνα
Πεκίνο
Κωνσταντινούπολη
Ουρ
Παρίσι
Εριντού
Αλεξάνδρεια
Νέα Υόρκη
Βαγδάτη
Βερολίνο
Κάιρο
Δαμασκός
Δελχί
Ντουμπάι
Φλωρεντία
Λονδίνο
Μόσχα
Ολυμπία
Τενοτστιτλάν
Τιμπουκτού
Τόκιο