choice

Refuge du Goûter: Χτισμένο στην ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης!

 

Σκαρφαλωμένο στα 3.835 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας με θέα το χωριό Saint Gervais, το ορειβατικό αυτό καταφύγιο στις γαλλικές Άλπεις αποτελεί τον τελευταίο σταθμό για τους τολμηρούς που κατευθύνονται προς το Mont Blanc.

Το εντυπωσιακό Refuge du Goûter γνωστό και ως “Καλύβα Goûter”, σίγουρα έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με το χιονισμένο περιβάλλον, μια και εξωτερικά είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα που το κάνει να μοιάζει “ξένο” μέσα στο υπέροχο φυσικό τοπίο.

Το φουτουριστικό κτίριο σε σχήμα αυγού και ύψους 16 μέτρων, είναι ενεργειακά αυτόνομο χάρη στα φωτοβολταϊκά που χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για να εξασφαλίσουν στους επισκέπτες ηλεκτρισμό, θέρμανση και ζεστό νερό, ενώ το ατσάλινο εξωτερικό του προσφέρει την απαραίτητη αντοχή έναντι των ανέμων που φυσούν με ταχύτητες 240 χλμ./ώρα!

 

Το αλπικό αυτό καταφύγιο το οποίο είναι δημιουργία των Thomas Buchi και Hervé Dessimoz του Group H, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 120 άτομα ταυτόχρονα, χωρητικότητα που θεωρείται περιορισμένη αν υπολογίσει κανείς ότι πάνω από 20.000 άνθρωποι το χρόνο διασχίζουν το λεγόμενο "μονοπάτι του θανάτου".

Με τριπλά κρύσταλλα, διπλή ροή αέρα και με μόνωση από ίνες ξύλου, το κτίριο έχει εσωτερική θερμοκρασία μεταξύ 18C και 22C ενώ προσφέρει ασφάλεια και άνεση ακόμη και στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες.