choice

Καφές: Υπεύθυνος για την απορύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού

Τον προτιμά το 90% του ενήλικου πληθυσμού και για εκατομμύρια ανθρώπους είναι ένα αληθινό πάθος! Σε ολόκληρο τον κόσμο ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα ενώ στη χώρα μας, είναι αλήθεια, πως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Ευρήματα από πολλές έρευνες αποδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη του, αρκεί βέβαια να πίνεται σκέτος χωρίς την προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ένα καφεδάκι αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τις αϋπνίες μας. Τώρα, μία νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Translation Medicine καταδεικνύει ότι η επίδραση της καφεΐνης στον οργανισμό είναι εξαιρετικά ισχυρή, καθώς μπορεί να απορυθμίσει το εσωτερικό βιολογικό ρολόι που μας επιτρέπει να «συγχρονιζόμαστε» με την εναλλαγή ημέρας και νύχτας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν κάποιος καταναλώσει το ισοδύναμο ενός διπλού εσπρέσο τρεις ώρες προτού πέσει για ύπνο, τότε το «ρολόι» του οργανισμού του μετακινείται προς τα πίσω κατά περίπου 40 λεπτά. Η συνέπεια είναι το σώμα να νομίζει πως είναι πιο νωρίς από ό,τι είναι στην πραγματικότητα κι έτσι καθυστερεί την παραγωγή της «ορμόνης του ύπνου» (μελατονίνη), με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να χαλαρώσουμε και να αποκοιμηθούμε.

Αν παράλληλα, εκτός από την κατανάλωση καφέ τις βραδινές ώρες υπάρχει και έντονο φως αναμμένο στον χώρο, τότε το βιολογικό μας ρολόι απορυθμίζεται περισσότερο και πηγαίνει πίσω κατά 85 έως 105 λεπτά. Η καλύτερη «συνταγή» λοιπόν για να εξασφαλίσουμε ένα επιτυχημένο...ξενύχτι, είναι καφές και αναμμένα φώτα!

Από την άλλη βέβαια, οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως τα νέα ευρήματα μπορούν να να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στην αντιμετώπιση διαταραχών του ύπνου...