choice

Ένα σπάνιο αστρικό φαινόμενο έρχεται στις 27 Σεπτεμβρίου!

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 πρόκειται να γίνει η πρώτη ολική έκλειψη υπερπανσελήνου (supermoon) από το 1982! Αν τη χάσετε θα πρέπει να περιμένετε την επόμενη η οποία θα πραγματοποιηθεί ...το 2033.

Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, όπου η πανσέληνος θα συνδυαστεί με μία ολική έκλειψη της Σελήνης και θα δείχνει αρκετά μεγαλύτερη και λαμπρότερη από ότι συνήθως, ενώ θα φαίνεται έντονα κόκκινη!

Η υπερπανσέληνος συμβαίνει καθώς η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική, και όχι κυκλική. Η μέση απόσταση Γης – Σελήνης είναι περίπου 384.600 χιλιόμετρα.  Η πιο μακρινή απόσταση τους είναι 405.600 χιλιόμετρα (απόγειο) και η πιο κοντινή 363.700 χιλιόμετρα (περίγειο). Όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της και φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερη και 30% λαμπρότερη, συγκριτικά με την εμφάνισή της όταν βρίσκεται στο απόγειό της, τότε είναι που έχουμε υπερπανσέληνο.

Η ολική έκλειψη θα διαρκέσει 1 ώρα και 12 λεπτά και θα είναι ορατή στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική και σε τμήματα της Ασίας και της Δύσης στον ανατολικό Ειρηνικό, δήλωσε η NASA η οποία κυκλοφόρησε και ένα video που μας συστήνει το σπάνιο αυτό φαινόμενο.