choice

Soca: Το ωραιότερο ποτάμι στον κόσμο!

Τι μπορεί να είναι αυτό που θα έκανε ένα ποτάμι να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα και μάλιστα να χαρακτηριστεί από πολλούς ως το ωραιότερο στον κόσμο;

Αντικρίζοντας τον ποταμό Soca, μπορεί κάποιος εύκολα να καταλάβει γιατί είναι τόσο μοναδικός και σπάνιος.

Με μήκος 136 χιλιόμετρα ρέει στη Σλοβενία και στη βορειοανατολική Ιταλία, διασχίζοντας την Trenta, μία από τις πιο όμορφες και παρθένες κοιλάδες στην Ευρώπη. Πηγάζει από τα ασβεστολιθικά βουνά στο βόρειο δυτικό τμήμα της οροσειράς Julian Alps και κατηφορίζει προς τη θάλασσα μέσα από ορεινά λιβάδια, απόκρημνα φαράγγια και πανύψηλα βουνά. Προορισμός του η Ιταλία, όπου “βαφτίζεται” Isonzo, ολοκληρώνοντας το ταξίδι του στα νερά της Αδριατικής.

Ο ποταμός Soca στον οποίο έχει δοθεί το παρατσούκλι “The Emerald Beauty”, είναι από τα ελάχιστα ποτάμια σε ολόκληρο τον κόσμο που διατηρούν μέχρι σήμερα το σμαραγδένιο χρώμα των νερών τους. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Ο συνδυασμός των πεντακάθαρων σμαραγδένιων νερών του με το αδιατάρακτο περιβάλλον γύρω του, προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να κάνουν διάφορες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα κανό, καγιάκ, ορεινή ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς και άλλα.

Φυσικά ο Soca λατρεύεται από τους επαγγελματίες φωτογράφους, οι οποίοι τον επισκέπτονται από κάθε γωνιά της γης για να απαθανατίσουν την ομορφιά του ίδιου αλλά και του τοπίου που τον περιβάλλει. Έχει όμως εμπνεύσει και ποιητές, μια και το όνομά του έχει εμφανιστεί σε πολλά γνωστά ποιήματα, όπως το “Soči” του Simon Gregorčič που αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της σλοβενικής ποίησης.