choice

Επαναστατική μάσκα για καταδύσεις χωρίς φιάλες οξυγόνου!

Τελικά τίποτα από όσα βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη δεν θα πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση και να μας φαντάζει σαν κάτι μακρινό.

Ένα gadget που μας παραπέμπει σε ταινία του James Bond θυμίζει το concept του Νότιο-Κορεάτη σχεδιαστή Jeabyun Yeon, που φέρει την ονομασία Triton.
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μάσκα που μπορεί να μοιάζει με τον κοινό αναπνευστήρα για δύτες, όμως δεν συνδέεται με φιάλη οξυγόνου!

Η κατασκευή της μάσκας επιτρέπει στον κολυμβητή να αναπνέει κανονικά κάτω από το νερό, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να εφαρμόσει κάποιος τα χείλη του στο ειδικό στόμιο και να αρχίσει να αναπνέει φυσιολογικά.

Η μάσκα έχει στις άκρες της δύο βραχίονες που λειτουργούν σαν βράγχια, ενώ η τραχιά επιφάνειά τους κρύβει μικρές οπές μέσα από τις οποίες εισέρχεται το θαλασσινό νερό.
Επιπλέον, μέσα στους βραχίονες υπάρχουν θάλαμοι που διαχωρίζουν το οξυγόνο και αποβάλλουν το νερό, έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να αναπνέει χωρίς την ανάγκη εξωτερικής φιάλης οξυγόνου.

Το οξυγόνο συμπιέζεται και αποθηκεύεται με τη χρήση ενός πολύ μικρού και ταυτόχρονα πολύ ισχυρού μικρό-επεξεργαστή, ενώ όλο το σύστημα τροφοδοτείται από μια οικονομική μπαταρία, η οποία είναι 30 φορές μικρότερη από τις κοινές και μπορεί να επαναφορτίζεται 1.000 φορές πιο γρήγορα.

Ο Jeabyun Yeon υποστηρίζει ότι ο στόχος του είναι να φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα προσεγγίζουν στο μέλλον τον θαλάσσιο κόσμο και χαρακτήρισε την συσκευή του «προϊόν του μέλλοντος».

Το project έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών προς έγκριση, με την ελπίδα ότι μια μέρα θα αντικαταστήσει τον πολύπλοκο εξοπλισμό που απαιτείται για τις καταδύσεις στον βαθύ γαλάζιο κόσμο.