choice

Σύντομα το Internet θα έρχεται από το διάστημα...παντού

Προσφέρει τη δυνατότητα για επικοινωνία, εργασία, εμπόριο και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων και πλέον, τίνει να γίνει... "αναγκαίο" για τους κατοίκους αυτού του πλανήτη.

Ο λόγος για το διαδίκτυο, το οποίο ακόμα δεν αποτελεί μια παγκόσμια πραγματικότητα, γιατί πολύ απλά, δεν βρίσκεται παντού.

Αυτό θα προσπαθήσει να αλλάξει η εταιρεία OneWeb (ιδρύθηκε από δύο επιχειρηματικούς κολοσσούς την Virgin Group και την Qualcomm) ανακοινώνοντας ένα φιλόδοξο σχέδιο για την παροχή σύνδεσης στο διαδίκτυο σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το δύσκολο αυτό έργο θα αναλάβει η Airbus, η οποία θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει 900 δορυφόρους που θα προσφέρουν σύνδεση στο Internet στα δισεκατομμύρια των κατοίκων της Γης όπου και αν αυτοί βρίσκονται, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο ή δύσβατο σημείο του πλανήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δορυφόροι θα προσφέρουν σύνδεση στο διαδίκτυο και σε περιοχές που έχουν δοκιμαστεί από κάποια φυσική ή άλλη καταστροφή και έχουν υποστεί ζημιές οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές τους.

Κάθε δορυφόρος θα ζυγίζει περίπου 150 κιλά και σχεδόν 700 από αυτούς θα μπουν σε τροχιά γύρω από τη Γη στις αρχές του 2018. Οι υπόλοιποι δορυφόροι θα παραμείνουν στο έδαφος ως εφεδρικοί, σε περίπτωση που χρειαστεί να αντικατασταθούν κάποιοι από εκείνους που θα βρίσκονται σε τροχιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το κόστος της κατασκευής του στόλου των δορυφόρων θα αγγίξει τα δύο δισ. Δολάρια ενώ το έργο εν μέρει θα χρηματοδοτηθεί από το Virgin Group καθώς και από την Qualcomm.

Ας μην ξεχνάμε επίσης πως και η SpaceX (εταιρεία κατασκευής πυραύλων και διαστημικών οχημάτων η οποία εδρεύει στην Καλιφόρνια), σχεδιάζει το δικό της δορυφορικό παγκόσμιο Internet, με κόστος ένα δισ. δολάρια και επενδυτές την Google και την Fidelity.