choice

Η άκρως εντυπωσιακή λευκή έρημος της Βραζιλίας

Αναμφίβολα πρόκειται για μια άλλη όψη της Βραζιλίας, εκείνη δηλαδή που δεν έχει να παρουσιάσει τροπική βλάστηση και εξωτικές παραλίες. Πρόκειται για ένα τοπίο το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο όμορφα και μοναδικά σε ολόκληρο τον κόσμο!

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά σε μία χώρα η οποία διατηρεί περίπου το 30% του γλυκού νερού και διαθέτει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο, υπάρχει μία έρημος. Μία έρημος διαφορετική από όσες γνωρίζουμε, όπου κυριαρχεί το λευκό και το μπλε.

Στη βορειοανατολική Βραζιλία, στο Εθνικό Πάρκο Lencόis Maranhenses, στην πολιτεία Maranhao, υπάρχουν περίπου 1.000 τετρ. χλμ. εκτυφλωτικών λευκών αμμόλοφων αλλά και μπλε λιμνών, όπου φυσικά δεν συναντάται πουθενά βλάστηση.

Η "λευκή" έρημος βρίσκεται έξω από τη λεκάνη του Αμαζονίου και κατά τη διάρκεια του έτους έχει αρκετές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα ανάμεσα στους εντυπωσιακούς αμμόλοφους να δημιουργούνται μικρές λίμνες από το νερό της βροχής.

Αυτές οι μπλε και πράσινες φυσικές πισίνες μέσα στην άσπρη έρημο, φτάνουν στο μέγιστο βαθμό τους από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, ενώ κατά την περίοδο της ξηρασίας οι λιμνοθάλασσες εξαφανίζονται. Αυτό που κάνει το Lencois Maranhenses να διαφέρει από οποιαδήποτε έρημο του πλανήτη, είναι το ετήσιο ποσοστό βροχής που πέφτει, το οποίο ξεπερνάει τα 160 εκατοστά (300 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Σαχάρα).

Η περιοχή αποτελεί κατάλληλο σπίτι σε μια ποικιλία ψαριών που, παρά τη σχεδόν πλήρη εξαφάνιση των λιμνοθαλασσών κατά την ξηρή περίοδο, τα θαλασσοπούλια αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τα αυγά των ψαριών από τη θάλασσα.

Αν και δεν υπάρχουν δρόμοι για πρόσβαση στο Εθνικό Πάρκο, αν και απαγορεύεται να φτάσουν σε αυτό ορισμένοι τύποι οχημάτων, η σπάνια ομορφιά του μοναδικού αυτού τοπίου προσελκύει χιλιάδες τουρίστες που επιθυμούν να ζήσουν για λίγο το όνειρο! Μάλιστα διοργανώνονται βόλτες με ελικόπτερο για όσους θέλουν να θαυμάσουν το τοπίο από ψηλά, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι οι οποίοι αποφασίζουν να βουτήξουν στα πεντακάθαρα νερά των μικρών λιμνών.