choice

Κέρδη έως και 920 δισεκατομμύρια από την προστασία των ωκεανών

Αν αναλογιστούμε ότι η ζωή δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε πριν από περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια αρχικά μέσα στους ωκεανούς, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να φροντίσουμε και να προστατεύσουμε τον θαλάσσιο πλούτο.

Μια πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Ταμείου για την Φύση (WWF) ήρθε να ταράξει τα νερά, καθώς εκτός από την ευαισθητοποίηση στη σημασία των ωκεανών και τη συμβολή τους στη διατήρηση όλων των μορφών ζωής στη Γη, η προστασία τους μπορεί να αποφέρει τεράστια κέρδη! Η μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για τους Ωκεανούς στο Cascais υπό την αιγίδα του The Economist και του National Geographic, προβλέπει ότι τα κέρδη μέχρι το 2050 θα κυμαίνονται από 490 έως 920 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν 180.000 θέσεις εργασίας.

«Κάθε δολάριο που επενδύεται για τη δημιουργία προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών επιστρέφει τα τριπλάσια κέρδη, χάρη στη δημιουργία άμεσα θέσεων εργασίας, την προστασία των ακτών ή την αλιεία», επισημαίνει η παγκόσμια οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος.

Για την εξασφάλιση των παραπάνω πόρων, το WWF προτείνει την επέκταση των θαλάσσιων περιοχών που απαγορεύεται η αλιεία στο 10% της επιφάνειας των ωκεανών ως το 2020 και στο 30% ως το 2030, έναντι λιγότερου από 4% που είναι σήμερα.

Η δημιουργία των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό τουριστών, θα ενθαρρύνει την απασχόληση και το εμπόριο και θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στον περιορισμό της υπέρμετρης αλιείας και της αποκατάσταση του αποθέματος ψαριών, προς όφελος των αλιέων.

Δυστυχώς, οι ωκεανοί του πλανήτη μας δεν έχουν αποφύγει τις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί αρνητικά το 41% της επιφάνειάς τους σε ανησυχητικά μεγάλο βαθμό.

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του Αμερικανού ερευνητή Ken Caldeira του Carnegie Ιnstitution for Science, στο περιοδικό Live Science.
«Αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, ο αφανισμός που θα επέλθει στις επόμενες δεκαετίες θα είναι αντίστοιχος των μαζικών αφανισμών του παρελθόντος και θα είναι αινιγματικός. Οι γεωλόγοι του μέλλοντος θα προσπαθήσουν να καταλάβουν γιατί αφήσαμε να αφανιστούν τόσα θαλάσσια είδη, αλλά θα δυσκολευτούν να πιστέψουν ότι ο λόγος ήταν απλά η βλακεία μας».