choice

Γιατί οι ήπειροι της Γης συνεχίζουν να...μεγαλώνουν;

Στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης στη Βιέννη, παρουσιάστηκε ένα πολύ ενδιαφέρον μοντέλο πλανητικής εξέλιξης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές Dennis Henning και Tillman Spun του Ινστιτούτου Πλανητικών Ερευνών του Βερολίνου, η ύπαρξη ζωής στη Γη επηρεάζει ακόμη και το μέγεθος του εδάφους των ηπείρων.
Οι ήπειροι συνεχίζουν να μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα, ενώ θα ήταν αισθητά μικρότερες σήμερα αν δεν υπήρχε ζωή στον πλανήτη μας.

Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία της διάβρωσης του εδάφους που κατατρώει τις ηπείρους, ευθύνεται παράλληλα και στην αύξηση του μεγέθους τους σε βάθος χρόνου.

Κεντρικό ρόλο στην παραπάνω διαδικασία παίζουν τα φυτά, καθώς όσο ριζώνουν στα πετρώματα τόσο τα διασπούν και τα μετατρέπουν σε ιζήματα.
Τα ιζήματα εγκλωβίζουν στο εσωτερικό τους υγρό νερό, το οποίο εισχωρεί στο εσωτερικό της Γης και συμβάλει στην αργή ανακύκλωση των πετρωμάτων στον μανδύα του πλανήτη μας.

Η ανακύκλωση των πετρωμάτων που βυθίζονται στο υπέδαφος για να ξαναβγούν στην επιφάνεια μετά από εκατομμύρια χρόνια, επηρεάζει το μέγεθος των ηπείρων, καθώς θα ήταν μειωμένο εάν δεν υπήρχε αρκετό νερό σε βάθος 100 έως 200 χιλιομέτρων.

Βέβαια, αν δεν είχε εμφανιστεί ζωή στον πλανήτη μας, δεν θα υπήρχε και αρκετό νερό για να εισχωρήσει στο εσωτερικό της Γης.
Όσο λιγότερο νερό όμως υπάρχει στον μανδύα, τόσο δυσκολεύεται η «αναγέννηση» νέου εδάφους από τα έγκατα της γης, με αποτέλεσμα σταδιακά και με το πέρασμα του γεωλογικού χρόνου, η συνολική επιφάνεια της ξηράς θα συρρικνωνόταν.

Οι ήπειροι καλύπτουν περίπου το 40% του πλανήτη και αν για κάποιο λόγο σταματούσε η παρουσία της ζωής, το ποσοστό αυτό θα έπεφτε στο 30% (μία μείωση των ηπείρων της τάξης του 25%).
Επιπλέον, αν ποτέ δεν είχε υπάρξει ζωή στη Γη, οι ήπειροι σήμερα δεν θα κάλυπταν πάνω από το 10% του πλανήτη μας, δηλαδή μία έκταση κατά 75% μικρότερη!