choice

Ζήσαμε τον πιο θερμό Μάρτιο όλων των εποχών!

 

Η National Oceanic and Atmospheric Administration των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα τα στοιχεία της για τον Μάρτιο, κατατάσσοντάς τον σαν τον πιο θερμό στα τελευταία 136 χρόνια!
 
Σύμφωνα με την έκθεση της ΝΟΑΑ η θερμοκρασία για τον Μάρτιο ήταν η υψηλότερη για τη περίοδο 1880-2015, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2010 κατά 0,05 βαθμούς Κελσίου.

Παρόμοια στοιχεία έδωσε και η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ για την NASA o Μάρτιος του 2015 ήταν ο τρίτος θερμότερος, πίσω από τον Μάρτιο του 2010 και του 2002.
 
Πρόσφατη ανάλυση του ανεξάρτητου οργανισμού επιστημόνων και δημοσιογράφων (Climate Central), έδειξε ότι οι 13 από τις 15 χρονιές με τις ιστορικά υψηλότερες θερμοκρασίες ανήκουν στον 21ο αιώνα.
Επιπλέον, στο ίδιο διάστημα σημειώθηκαν 14 ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, ενώ παράλληλα επισημαίνουν την απουσία ιστορικά ψυχρής χρονιάς μετά το 1911, γεγονός που συνιστά ισχυρή ένδειξη της τάσης υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως η υπερθέρμανση οφείλεται στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς έχουν σαν αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.
 
Αυξημένη υπερθέρμανση έχει παρατηρηθεί κυρίως στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ ολόκληρη η Ασία, η Αφρική, η Ευρώπη και η Αυστραλία είχαν πιο θερμό χειμώνα από άλλες χρονιές.
Οι μόνες περιοχές που σημείωσαν νέα ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας από το ξεκίνημα του έτους, ήταν μόνο οι ανατολικές αμερικανικές ακτές.
 
Οι επιστήμονες της ΝΟΑΑ και του Goddard Institute of Space Studies της NASA,
υπογραμμίζουν ότι το φαινόμενο του El Niño σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμότητας στον βόρειο Ειρηνικό, θα οδηγήσουν τον πλανήτη μας σε θερμοκρασίες-ρεκόρ για τα επόμενα χρόνια.