choice

Η νέα οικολογική τάση που κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια

Ένας νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από το γαλλικό κοινοβούλιο, δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επιλέξουν ανάμεσα στην εγκατάσταση ηλιακών πάνελ ή στην κάλυψη του τελευταίου ορόφου του κτιρίου τους με φυτά και λουλούδια.
 
Οι πράσινες στέγες στα κτίρια αυξάνονται συνεχώς σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των μεγάλων πλεονεκτημάτων που προσφέρουν.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, έχουν επεκταθεί πλέον και στη βόρεια Αμερική με ιδιαίτερη επιτυχία και πολύ μεγάλη απήχηση. Από το 2009 έχει παρατηρηθεί κατακόρυφη αύξηση στην επιφάνεια που καταλαμβάνουν οι πράσινες στέγες, καθώς όλο και περισσότερα κτίρια τις ενσωματώνουν στον σχεδιασμό τους.

Από τις μικρές μονοκατοικίες μέχρι τα τεράστια εμπορικά κέντρα, οι πράσινες στέγες συντελούν στη δημιουργία ενός αποτελέσματος υψηλής αισθητικής και αρχιτεκτονικής ποιότητας, καθώς και στη διαμόρφωση ενός ευχάριστου περιβάλλοντος διαβίωσης.
 
Τα βασικότερα πλεονεκτήματα τους αφορούν τη θερμομόνωση και την αύξηση της θερμοχωρητικότητας της πλάκας της οροφής. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι πράσινες στέγες συμβάλουν στη μείωση της ρύπανσης και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
 
Επιπλέον, με τη δυνατότητα που έχουν τα φυτά να μονώνουν τα κτίρια, μπορούν  να μειώνουν παράλληλα και τις ανάγκες για θέρμανση και ψύξη, καθώς έχει διαπιστωθεί πως το πυκνό φύλλωμα μπορεί να μειώσει τη θερμότητα που εισέρχεται σε ένα κτίριο κατά 60% και να λειτουργήσει σαν αυτόνομο σύστημα ψύξης.
 
Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον, τα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στις άγονες, γκρίζες και ενεργειακά ζημιογόνες ταράτσες των μεγάλων πόλεων, θα πάψουν να είναι μια περιοχή που παραμένει ανεκμετάλλευτη.