choice

Όσο πιο “μορφωμένος” είναι ένας εγκέφαλος, τόσο πιο γρήγορα αναρρώνει

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, τα παιδιά των εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και συγχρόνως καλύτερες επιδόσεις από τα παιδιά λιγότερο προνομιούχων οικογενειών.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience και προκάλεσαν σύγχυση στην επιστημονική κοινότητα.
 
Σήμερα, μια νέα έρευνα έρχεται να την συμπληρώσει, καθώς ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι που διαθέτουν πανεπιστημιακή μόρφωση έχουν επταπλάσιες πιθανότητες για πλήρη αποκατάσταση του εγκεφάλου τους μετά από τραυματισμό, σε σχέση με εκείνους που έχουν λάβει λιγότερη εκπαίδευση.
 
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλος των μορφωμένων ανθρώπων εξακολουθεί να διατηρεί τη λειτουργία του παρά τις όποιες ζημιές έχει υποστεί, επειδή έχει τη δυνατότητα να βρίσκει νέους τρόπους λειτουργίας. Η συχνή και έντονη χρήση του εγκεφάλου τους ενισχύει τους «μύες» του, καθιστώντας τον πιο αποτελεσματικό!
 
«Μετά από κάποια είδη τραυματισμών, ορισμένοι άνθρωποι δεν είναι πλέον σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία τους ή στις κοινωνικές τους υποχρεώσεις (ανήκουν πλέον στην ομάδα των ατόμων με ειδικές ανάγκες), ενώ κάποιοι άλλοι με τα ίδια ακριβώς τραύματα, ανακάμπτουν πλήρως», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dr Eric Schneider από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής John Hopkins στη Βαλτιμόρη και μέλος της Αμερικάνικης Νευρολογικής Ακαδημίας.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν σε μελέτη, σύμφωνα με την οποία εξετάστηκαν 769 άτομα με τραύματα στο κεφάλι που προκλήθηκαν κυρίως από τροχαία ατυχήματα και δημοσιεύονται στο περιοδικό Neurology.
Παρά το γεγονός ότι η έρευνα είναι ακόμη στο αρχικό στάδιο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την κατανόηση και τη θεραπεία του εγκεφάλου.

Όπως δήλωσε ο Dr Eric Schneider «Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται, όχι μόνο για να κατανοήσουμε έναν τέτοιο συσχετισμό, αλλά και για να χρησιμοποιήσουμε τη γνώση αυτή, ώστε να βοηθηθούν άτομα με λιγότερες γνωστικές εφεδρείες