choice

Uluru: Ο φημισμένος κόκκινος βράχος της Αυστραλίας

Είναι γνωστός και ως  Ayers Rock (προς τιμήν ενός Αγγλοσάξωνα "άρχοντα") και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο μονόλιθο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για να τον συναντήσει κανείς θα πρέπει να ταξιδέψει έως την Αυστραλία και συγκεκριμένα στο κέντρο της ερήμου της, 250 χλμ βορειοδυτικά από την κοντινότερη πόλη το Alice Springs.

Ο περίφημος βράχος Uluru ο οποίος πήρε το όνομά του από τον τοπικό πληθυσμό Pitjantjatjara Yankunytjatjara, θεωρείται «ιερός χώρος» από τους ιθαγενείς και είναι γεμάτος από τοπικούς θρύλους. Ένας από αυτούς τον συνδέει με το «Πνεύμα της Χελώνας» ενώ λέγεται ότι φέρνει κακή τύχη σε εκείνον που θα κοιτάξει πέρα από τον βράχο αλλά και σε εκείνον που θα τολμήσει να αφαιρέσει ένα κομμάτι από αυτόν.

Με ύψος που φτάνει τα 340 μέτρα, αυτή η τεράστια προεξοχή του εδάφους, αποτελείται από διαβρωμένο κόκκινο ψαμμίτη ο οποίος βρίσκεται σε αφθονία στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του βράχου φαίνεται ωραιότερο κατά την ανατολή και δύση του ηλίου, ενώ η ομορφιά του είναι πιο έντονη το καλοκαίρι, όταν οι δυνατές βροχές που πέφτουν στην περιοχή, αλλάζουν το χρώμα του σε μωβ και δημιουργούν στην επιφάνειά του μικρά ρυάκια.

Ο Uluru κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες τουρίστες από κάθε γωνιά της γης, ορισμένοι από τους οποίους σκαρφαλώνουν στις πλαγιές του, παρά τις προειδοποιήσεις των Αβοριγίνων και των τοπικών Αρχών.

Ο φημισμένος κόκκινος βράχος αποτελεί εθνικό σύμβολο για την Αυστραλία και ανήκει στην λίστα της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.