choice

“Η πόλη της επιστήμης”, σύντομα στην Ρώμη

Η Ρώμη ετοιμάζεται να υποδεχτεί την “Citta della scienza” ή αν προτιμάτε την “πόλη της επιστήμης”.

Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Vincent Callebaut έχει επινοήσει το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο πρόκειται να μεταμορφώσει την περιοχή του πρώην στρατοπέδου Guido Reni σε ένα αυτάρκες αστικό οικοσύστημα.

Στόχος του έργου είναι να αλλάξει το πρόσωπο μιας ολόκληρης περιοχής, προσφέροντας νέες υπηρεσίες στους πολίτες, βοηθώντας ταυτόχρονα την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική της ανάπτυξη.

Η “Citta della scienza” ενθαρρύνει την προώθηση του αειφόρου σχεδιασμού, μεταφορών χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ ολόκληρη η περιοχή θα πλαισιώνεται από βρώσιμα φυτά βιολογικής καλλιέργειας.

Στέγες και μπαλκόνια γεμάτα πράσινο, περιβόλια και κήποι, θα έχουν ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση μιας νέας πόλης η οποία θα έχει την ικανότητα μιας συνεχούς αναγέννησης.

Σε όλη την πόλη, ένα πλέγμα δημόσιων χώρων και οδών θα συνδέσει τις δομές, παρέχοντας ασφαλή πρόσβαση των πεζών, ενώ οι υπάρχουσες λεωφόροι με δεντροστοιχίες θα ενσωματωθούν στον γενικό σχεδιασμό.
Οι προσόψεις των κτιρίων θα καλύπτονται με κάθετους κήπους και τα καταστήματα λιανικής πώλησης, τα καλλιτεχνικά studio, οι art galleries, τα bar και τα εστιατόρια θα ενσωματωθούν στον χώρο ώστε να δημιουργηθεί μια αυτοσυντηρούμενη πόλη μέσα στην πόλη της Ρώμης.

Το σχέδιο της “Citta della scienza” έχει προϋπολογισμό 270 εκατομμύρια ευρώ και εκτείνεται σε 86.000τ.μ. σε μία περιοχή βόρεια της Ρώμης, η οποία θεωρείται ζωτικής σημασίας.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο, το οποίο όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να φέρει στην Ιταλική πρωτεύουσα ένα νέο οικιστικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο.