choice

Τα εντυπωσιακά τείχη Sacsayhuaman των Incas

Σκαρφαλωμένη στις Άνδεις με μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα και έντονο τροπικό χρώμα, η γη των Incas θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί χώρα-μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
 
Με κέντρο το Περού, η επικράτεια των Incas περιελάμβανε την Κολομβία, τη Χιλή, τη Βολιβία, το Εκουαδόρ και την Αργεντινή, ενώ όλες οι περιοχές συνδέονταν μεταξύ τους με ένα τεράστιο δαιδαλώδες σύστημα δρόμων.
 
Η δημόσια αρχιτεκτονική των Incas διακρινόταν από τις προχωρημένες τεχνικές οικονομικοτεχνικής μελέτης και χτισίματος από πέτρες, ενώ το σχέδιο των πόλεων ήταν βασισμένο σε ένα σύστημα με κεντρικές λεωφόρους που κατέληγαν σε μια ανοικτή πλατεία με πολλά δημοτικά κτίρια και ναούς.
 
Κοντά στην παλιά πόλη της Cusco (στο Περού) και σε υψόμετρο 3.071 μέτρων ορθώνεται το Sacsayhuaman.

Πρόκειται για τα αρχαία ερείπια ενός εντυπωσιακού οχυρωματικού έργου που μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 5.000 άτομα, ενώ το εντυπωσιακό του μέγεθος εξακολουθεί να εκπλήσσει και τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες της σημερινής εποχής.
 
Το φρούριο είναι χτισμένο με τεράστιες πέτρες που ζυγίζουν πάνω από 50 τόνους (οι μεγαλύτερες έχουν 300 τόνους βάρος), ενώ μυστήριο παραμένει ο τρόπος που μεταφέρθηκαν οι μεγάλοι ογκόλιθοι στην περιοχή, αλλά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για την κοπή τους.
Οι αξιοπερίεργα ακανόνιστες πέτρες έχουν τοποθετηθεί με τόσο μεγάλη ακρίβεια και δεξιοτεχνία, που δεν μπορεί να εισχωρήσει ανάμεσά τους το παραμικρό αντικείμενο.
 
Σύμφωνα με ένα αρχαίο μύθο της περιοχής, οι τεράστιες πέτρες μεταφέρθηκαν από γίγαντες που ήθελαν να αφιερώσουν το οχυρό Sacsayhuaman στο πούμα, το ιερό ζώο της παράδοση των Incas.
Βέβαια, αργότερα οι ειδικοί που μελέτησαν την δομή και το ύφος της κατασκευής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Sacsayhuamαn είναι πράγματι ένα έργο των Incas, με το εκτιμώμενο εργατικό δυναμικό να είναι περίπου 30.000 άνδρες και την διάρκεια της κατασκευής να φτάνει τα 60 χρόνια.