Λούβρο: Η ιστορία της Σαμοθράκης μέσα από το ντοκιμαντέρ του Κώστα Γαβρά
Ήταν 15 Απριλίου του 1863, όταν στα βόρεια της Σαμοθράκης και στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, η αρχαιολογική αποστολή του Γάλλου υποπρόξενου Charles Champoiseau έφερε στο φως ένα απίστευτης ομορφιάς γλυπτό.
Το ελληνιστικό άγαλμα του 2ου π.Χ αιώνα, αναπαριστούσε τη φτερωτή θεά της Νίκης να στέκεται πάνω στη πλώρη ενός πλοίου, για να αναγγείλει τη νίκη στον στόλο που κέρδισε τη μάχη.
Ο άγνωστος καλλιτέχνης (με πιθανή καταγωγή από τη Ρόδο) αποκαλύπτει το γυναικείο σώμα με μεγάλη δεξιοτεχνία και δίνει με έξοχο τρόπο την εντύπωση του λεπτού και βρεγμένου υφάσματος που κολλάει στο σώμα, ενώ συγχρόνως κυματίζει από τον άνεμο.
Με την άδεια της Υψηλής Πύλης, καθώς το νησί της Σαμοθράκης βρισκόταν ακόμα υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το γλυπτό μεταφέρθηκε στις 11 Μαΐου του 1864 στην Γαλλία, στο Μουσείο του Λούβρου.
Πρόσφατα το Μουσείο του Λούβρου συγκέντρωσε 5.000.000 ευρώ από ιδιωτικές δωρεές, μέσω της καμπάνιας «Όλοι Μαικήνες» για την αποκατάσταση της Νίκης της Σαμοθράκης, καθώς σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας και Αποκατάστασης των Μουσείων της Γαλλίας το άγαλμα ήταν βαμμένο με χρώμα.
Μετά από σχεδόν ενός έτους εργασίες συντήρησης, η αγέρωχη μορφή της θεάς Νίκης δεσπόζει και πάλι στο κεφαλόσκαλο της σκάλας Daru, η οποία οδηγεί στον πρώτο όροφο του Μουσείου του Λούβρου.
Στην πτέρυγα Sully του Λούβρου στεγάζεται μια υπέροχη έκθεση με τίτλο «The winger Victory of Samothrace, rediscovering a masterpiece» όπου μέσα από κείμενα, φωτογραφίες, γραφικές απεικονίσεις και τρισδιάστατα video ξεδιπλώνεται η ιστορία της Σαμοθράκης, η αναστήλωση του εξαιρετικού αγάλματος και το ιερό των Μεγάλων Θεών.
Πριν ξεκινήσει η λειτουργία της έκθεσης, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Γαλλίας συμφώνησε με τους σκηνοθέτες Κώστα Γαβρά και Αγγελική Αριστομενοπούλου στην δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με θέμα την Σαμοθράκη, με σκοπό την προβολή του κατά την διάρκεια της έκθεσης.
Δυστυχώς λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών το ντοκιμαντέρ θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα η επίσημη πρώτη προβολή του να γίνει στο Μουσείο της Ακρόπολης. Παρά το γεγονός ότι η έκθεση στο Λούβρο θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου, το ντοκιμαντέρ τελικά θα προβάλλεται συνεχώς στο Μουσείο του Λούβρου από το καλοκαίρι και μετά.
«Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό ντοκιμαντέρ που προβάλλει τον τόπο, τα βουνά, τους αρχαιολογικούς χώρους, την ιστορία και τους ανθρώπους της Σαμοθράκης. Θέλουμε να αναδείξουμε το νησί και να το συστήσουμε στα εκατομμύρια των επισκεπτών του Λούβρου που βλέπουν τη Νίκη, αλλά δεν γνωρίζουν που και πώς βρέθηκε » δήλωσε στο «Έθνος» η σκηνοθέτης Αγγελική Αριστομενοπούλου.